Potrivit Elstat, Grecia numără în prezent 1,12 milioane de şomeri într-o ţară cu o populaţie de 11 milioane de locuitori, în creştere cu 57% comparativ cu situaţia din primul trimestru al anului trecut şi cu 9% mai mult decât în ultimele trei luni ale anului trecut.

Creşterea continuă a şomajului, care a început în 2010 odată cu debutul crizei datoriilor Greciei şi a măsurilor de austeritate, îi afectează în special pe tineri: 52,7% din tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani neavând un loc de muncă, la fel ca şi aproape o treime din tinerii din categoria de vârstă 25-29 de ani.

De asemenea, mai mult de jumătate (56,5%) din şomeri fac parte din categoria şomerilor de lungă durată, cei care nu au un loc de muncă de mai mult de un an.

Femeile continuă să fie defavorizate cu o rată a şomajului de 26,5% faţă de o rată a şomajului de 19,7% în cazul bărbaţilor.

Din punct de vedere regional, insulele din sudul Mării Egee au cea mai mică rată a şomajului, 13,9%, în timp ce nord-vestul Greciei este cel mai afectat cu o rată a şomajului de 28,5%.

Produsul Intern Brut al Greciei a înregistrat o contracţie anuală de 6,5% în primul trimestru al acestui an, după un recul de 6,9% în 2011. Populaţia Greciei este chemată duminică la urne pentru a decide formarea unui guvern care va încerca să revizuiască acordul de sprijin convenit cu UE şi FMI.
SURSA: Agerpres