Mitică Popescu a fost aruncat în închisorile comuniste pentru că nu și-a turnat prietenii la Securitate. A stat trei ani după gratii

Regretatul actor a fost încarcerat în 9 februarie 1959, timp de trei ani, în închisorile comuniste. Acesta a ajuns după gratii pentru că nu și-a turnat la Securitate prietenii care voiau să fugă în SUA.

Mai mult, Mitică Popescu a supraviețuit și coloniei de muncă de la Periprava, unde mulți mureau de foame și de epuizare. După eliberarea din închisoare, acesta s-a fost căsătorit cu actrița Leopoldina Bălănuță, de care moartea l-a despărțit în 1998.

„După arestare, o perioadă nu ne-au scos la muncă. Aşa era atunci. În vară, prin iunie, ne-au mutat, însă, de la Jilava la Periprava, la munci agricole, la porumb. E drept că n-am stat acolo decât vreo trei luni, până în septembrie. Pe urmă, ne-a mutat iar, în Balta Brăilei, la Salcia, într-o colonie de muncă – am lucrat la dig, la canalele de desecare. La Salcia am stat până în noiembrie 1961, când m-au liberat”, a relatat în trecut Mitică Popescu.

A fost urmărit și după eliberare

După eliberare, Mitică Popescu a fost în continuare urmărit de securiști și a reușit cu greu să ia viața de la capăt. Abia după trei ani a putut să dea examen din nou la Teatru.

„Eram la nişte vecini, de un Sfântul Ştefan, la onomastica unui prieten. Din una-n alta, cum povesteşti la întâlnirile astea tot ce-ţi trece prin minte, unii au spus că vor să plece în America. Eram în 1958. Îţi dai seama. Mie mi-a intrat pe o ureche şi mi-a ieşit pe cealaltă.

După câteva zile mă trezesc umflat de Securitate. Că eu n-am ştiut că ăia vor să fugă din ţară? «N-am ştiut». Că au trimis o scrisoare la Ambasada Americii, n-am ştiut? «Nu, n-am ştiut». «Aţi discutat lucrurile astea între voi; n-ai auzit?». «Nu». «N-ai auzit… Lasă că-ţi spunem noi. Uite că noi ştim!»”, a povestit în trecut marele actor într-un interviu pentru mediafax.ro

Astfel, acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru „nedenunţare de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”.

„E o tâmpenie. Nu înţelegi că n-am avut niciun gând să fug?! D-aia mi-au şi dat doar trei ani. Ceilalţi au luat între opt şi 12 ani. Eu am luat minimum de pedeapsă. Alta mai mică nici nu exista. (…) Mâncai cel mai bine când visai. Apa pe care o beam era scoasă direct din Dunăre, iar țânțarii ne mâncau de vii”, a declarat Mitică Popescu într-un interviu acordat în 2013.

Amintim că regretatul actor Mitică Popescu s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani. Acesta era internat la Spitalul Elias din Capitală, la secția de reanimare.

Cel care a confirmat decesul este chiar purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca din Capitală, doctorul Bogdan Oprița. Totuși, acesta a precizat că nu poate da mai multe detalii, având în vedere că familia regretatului actor nu este de acord.

În ceea ce privește motivul decesului acestuia, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias din Capitală a precizat, pentru news.ro, că a fost vorba despre probleme cardiace, pe fondul multiplelor comorbidități.

Amintim că regretatul actor a cerut discreție, atunci când a fost internat la Floreasca.

„Este internat de ieri, dar și-a exprimat dorința de a nu se da informații suplimentare despre starea sa de sănătate. Cert este că este în stare stabilă, cooperant și conștient”, a spus doctorul Bogdan Opriţa.