Excedentul bugetar la 10 luni nu trebuie să ne bucure pentru că provine din neexecutarea cheltuielilor de investiţii, în condiţiile în care acestea au reprezentat doar jumătate din programul anunţat, a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

'Avem un surplus bugetar, dar care nu trebuie să ne bucure. Ne-am uitat pe structura acestui surplus şi el provine dintr-o neexecutare a cheltuielilor de investiţii. Acest lucru arată o ineficienţă în zona investiţiilor, o capacitate instituţională ce trebuie îmbunătăţită. Aceasta este prioritatea mandatului meu. (…) Execuţia la 10 luni faţă de program a fost undeva la jumătate, dar analizăm în ce măsură noiembrie şi decembrie sunt luni de execuţie sau doar pentru decontarea unor investiţilor deja efectuate în lunile precedente', a spus ministrul Finanţelor.

 

Aceasta a precizat că se lucrează la o estimare în ceea ce priveşte nivelul deficitului bugetar la finalul acestui an. 'Este destul de dificil. Să cheltuieşti foarte multe miliarde într-o lună de zile ar trebui să ne pună întrebarea legată de calitatea acestor cheltuieli. Dar, desigur, unele proiecte sunt foarte avansate şi este numai o chestiune de timp până a transmite aceste cheltuieli către decontare', a subliniat ministrul Finanţelor.

Bugetul pe anul viitor prevede cheltuieli de investiţii de 37,7 miliarde de lei, faţă de 33 de miliarde de lei anul acesta. 'Sperăm ca execuţia să fie mai bună', a mai spus Anca Dragu.

În opinia sa, achiziţiile publice reprezintă un domeniu important pentru stimularea investiţiilor, pentru creşterea execuţiei pe partea de investiţii.

Execuţia bugetului general consolidat la finele primelor zece luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 9,04 miliarde de lei, respectiv 1,28% din PIB, faţă de excedentul de 1,9 miliarde de lei, respectiv 0,29% din PIB, înregistrat în perioada similară din 2014, conform datelor publicate miercuri de Ministerul Finanţelor Publice.