Petroceltic a informat luni că Dragon Oil intenţionează să ofere 230 de pence pentru fiecare acţiune Petroceltic, o primă de 35% peste preţul mediu înregistrat în ultima perioadă de acţiunile companiei irlandeze. Oferta evaluează Petroceltic la 492 milioane lire sterline (795 milioane de dolari).

 

'Boardul Petroceltic anunţă că este în discuţii detaliate cu privire la o posibilă ofertă înaintată de Dragon Oil', a informat compania irlandeză într-un comunicat de presă. Petroceltic precizează că este dispusă să accepte oferta dacă acţionarul majoritar de la Dragon Oil aprobă tranzacţia.

Principalul activ de producţie al Dragon Oil este în Turkmenistan în timp ce principalul activ al Petroceltic este câmpul de gaze Ain Tsila din Algeria. Petroceltic este specializată în segmentul de upstream (explorare şi producţie) de petrol şi gaze, având operaţiuni în Africa de Nord, Marea Mediterană şi Marea Neagră.

 

În România, Petroceltic International are de gând să investească 27 de milioane de dolari în 2014, în explorarea celor două perimetre petrolifere din sectorul românesc al Mării Negre unde are activităţi. Suma este cu 7 milioane de dolari mai mare decât cea investită anul trecut, când compania a alocat 20 de milioane de dolari operaţiunilor din ţara noastră.

În luna august 2012, Petroceltic a achiziţionat compania britanică Melrose Resources Plc pentru 165 milioane lire sterline (260 milioane de dolari). În România, Melrose Resources a semnat cu Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) acordurile de concesionare pentru două blocuri din Marea Neagră, EX-27 (Muridava) şi EX-28 (Est Cobalcescu). Cele două blocuri, care acoperă o suprafaţă de 2.000 de kilometri pătraţi, au fost atribuite de ANRM companiei Melrose Resources şi partenerului Petromar Resources, la finele licitaţiei organizate în luna iunie 2010. AGERPRES