Companiile mari din Romania vor fi verificate in 2019 de inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in cadrul operatiunii „Iceberg”, care va acoperi toate domeniile de activitate economica. Actiunea vine dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la sfarsitul anului trecut, ca Fiscul trebuie „sa inceapa lupta” cu marile companii, iar Guvernul l-a schimbat din functie pe seful ANAF.

Operatiunea „Iceberg” presupune intensificarea controalelor si eficientizarea derularii acestora la companiile mari, cu scopul mentinerii unui tratament echidistant pentru toate categoriile de contribuabili care desfasoara activitati in Romania, arata un comunicat de presa al ANAF, remis Ziare.com.

Potrivit sursei citate, principalele directii de actiune ale ANAF, in perioada urmatoare, sunt:
– Combaterea fenomenului externalizarii profitului;
– Verificarea manierei in care companiile mari gestioneaza relatiile economice intre companii in grupul din care fac parte;
– Destructurarea lanturilor tranzactionale organizate in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale prin identificarea si instrumentarea fenomenelor de frauda fiscala cu implicatii fiscale negative semnificative asupra bugetului statului.
La nivelul ANAF s-a constituit o echipa de lucru formata din specialisti din cadrul Agentiei, care va initia verificari fiscale la contribuabilii cu activitate de impact in toate domeniile de activitate economica.
„Acestea vor avea la baza evaluarea riscului pentru fiecare contribuabil, raportat la dispozitiile Codului de Procedura Fiscala precum si a (sic!) legislatiei din domeniu”, conchide comunicatul.

SURSA: ziare.com