Liderul ALDE discută cu președintele Klaus Iohannis despre referendumul naţional din 26 mai. Președintele Senatului a declarat că este de acord cu interzicerea amnistirerii și grațierii  faptelor de corupție.

„I-am spus că suntem de acord cu interzicerea amnistirerii și grațierii  faptelor de corupție. În ceea ce privește a doua întrebare privind interzicerea adoptării de OUG privind justiția i-am spus că și aici suntem de acord, dar i-am spus că avem rezerve serioase privind extinderea dreptului de a ataca ordonanțele emise de Guvern. Ar rezulta un Guvern extrem de slăbit care nu ar putea să-și exercite atribuțiile.

Noi ne-am opus organizării referendunului odată cu alegerilor europene, nu întrebărilor puse”.

De asemenea, acesta a precizat că ALDE este de acord cu modificarea Constituției, dar spune că un referendum pentru aprobarea modificărilor nu ar trebui să aibă loc în aceeaşi zi cu un alt tip de alegeri.

„Referendumul trebuie organizat imediat după ce Parlamentul adoptă modificările, nu cu ocazia altui rând de alegeri. Nu vrem să se creadă că această şmecherie folosită o dată mai merge încă o dată. Nu vream să folosim referendumul pentru vicierea rezultatului alegerilor”, a declarat Tăriceanu.

Acesta le-a transmis și un mesaj celor care nu au votat la referendum.

„La referendum au votat împotrivă un milion de oameni. Încă 1,4 milioane nu au votat. Sunt 2,5 milioane de cetățeni români cu drept de vot care au dezavuat referendumul. Acestor cetățeni, precum și tuturor cetățenilor din România vreau să le transmit următorul mesaj: Problemele cu care se confruntă justiția din România – ascultarea pe scară largă a telefoanelor, protocoalele secrete, abuzurile din justiție, presiunile făcute de servicii și procurori asupra judecătorilor – rămân în continuare. Ele nu s-au rezolvat prin aprobarea referendumului. Vor trebui rezolvate. Nu ne putem imagina că ele s-au rezolvat sau că acum, că referendumul a fost aprobat, trebuie să închidem ochii la aceste probleme și să ne prefacem că ele nu există”, a declarat Tăriceanu, la finalul consultărilor de la Cotroceni.