Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spune acum că prin această cerere liderul social-democraţilor pare că “intrat în opoziţie faţă de propriul Guvern”.

“Se pare că şi Liviu Dragnea a intrat în opoziţie faţă de propriul Guvern. Readuc aminte că bugetele serviciilor, aşa cum sunt ele în proiectul de buget iniţiat de Ministerul Finanţelor, sunt rezultatul unui aviz care a fost dat în CSAT, ori doamna Viorica Vasilica Dăncilă este vicepreşedinte CSAT, ministrul Apărării, ministrul de Interne şi mulţi alţi miniştri sunt membri în CSAT. Cred că în CSAT două treimi din membri sunt reprezentanţii Guvernului. Ca atare, nu înţeleg nemulţumirile lui Liviu Dragnea, ar trebui să vorbească cu colegii săi de Guvern privitor la acest subiect. (…) Aia cu vitamina D, probabil domnul Dragnea s-a expus prea mult la soare în perioada în care ar fi trebuit să se ocupe de adoptarea bugetului de stat, să convoace sesiune extraordinară şi din cauza asta nu ştie că este suficient să te expui la soare ca să nu mai ai nevoie de vitamina D. Poate consideră că are nevoie în continuare de vitamina D”, a spus Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, citat de Agerpres.

El a reiterat că proiectul de lege privind bugetul de stat este unul “science-fiction şi mincinos”.

“Este un buget clădit pe nisip şi care nu are un fundament solid. Bugetul este construit pe nişte indicatori care sunt scoşi din burtă şi în conflict total cu realitatea şi anume creşterea economică de 5,5% este o poveste a baronului Munchausen, toate instituţiile internaţionale au evaluat creşterea economică pe anul 2019 la sub 4%, iar în condiţiile Ordonanţei 114 previziunea noastră este că această creştere economică nu va depăşi 3,5%. De asemenea, estimarea ratei inflaţiei la 2,8% este o minciună gogonată, pentru că anul trecut rata inflaţiei a fost 4,6% şi este imposibil, în condiţiile aşteptatului puseu inflaţionist provocat de căderea dramatică a leului în raport cu euro şi de consecinţele asupra preţului energiei a prevederilor din OUG 114 care suprataxează companiile din energie, este clar că nivelul inflaţiei pe anul 2019 va fi net peste inflaţia prognozată de 2,8%. Raportul euro-leu, care este evaluat la un curs de schimb mediu de un euro 4,67 lei, este o bazaconie care nu are niciun fel de fundament în realitate”, a afirmat Orban.

 

Preşedintele PNL a amintit că liberalii vor depune amendamente substanţiale la legea bugetului de stat.

La rândul său, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a solicitat intrarea în legalitate a dezbaterii bugetului pe anul 2019.

“Pentru a putea să ajungem în toate condiţiile legale să dezbatem bugetul în Parlament trebuie îndepliniţi câţiva paşi: să fie respectată legea responsabilităţii fiscal-bugetare prin care să fie adoptat proiectul privind limitele financiar-bugetare. Bugetul de stat trebuie să se afle în dezbatere publică zece zile, de aceea era necesar ca acest proiect pentru anul 2019 să fie adoptat de Guvern mai demult, chiar la începutul anului, să intre într-o dezbatere publică şi după minim zece zile să putem să dezbatem bugetul în Parlament şi aspectul cel mai grav identificat în momentul de faţă este că am auzit o serie de declaraţii asumate pompieristic de domnul Liviu Dragnea cum că proiectul de buget răspunde aşteptărilor administraţiei publice locale referitoare la sumele pe care le vor avea la dispoziţie pentru dezvoltare, însă ignoră faptul că proiectul de buget este o lege ordinară, ori Legea finanţelor publice este o lege organică şi pentru ca prin buget să poţi să aloci mai mulţi bani administraţiei publice locale trebuie şi un proiect separat cu privire la finanţarea autorităţilor publice locale”, a spus Turcan.