BCE a hotărât în şedinţa de joi ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare să rămână la nivelul record de 0,5%. De asemenea, BCE a lăsat nemodificate şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit, la nivelurile de 1% şi, respectiv, 0%.

‘Consiliul guvernatorilor se aşteaptă ca dobânzile principale ale BCE să rămână la nivelul actual sau chiar mai jos pentru o perioadă prelungită de timp’, a declarat Draghi într-o conferinţă de presă. ‘Riscurile în zona euro continuă să fie în scădere. Politica noastră monetară va rămâne una acomodantă atât timp cât va fi necesar’, a adăugat Draghi. Preşedintele BCE a mai spus că actualul nivel record de 0,5% al dobânzii de referinţă ‘nu este limita inferioară’ şi de asemenea că BCE ar putea lua în considerare reducerea ratei la depozitele bancare (deja la nivelul zero) în încercarea de a stimula creditarea.

Luna trecută Rezerva Federală americană a semnalat că are de gând să înceapă să-şi reducă măsurile de stimulare dacă cea mai mare economie a lumii va continua să dea semne de ameliorare. Însă spre deosebire de SUA, economia zonei euro rămâne într-o situaţie fragilă. Potrivit celor mai recente prognoze, BCE se aşteaptă pentru acest an la o contracţie de 0,6% a Produsului Intern Brut în zona euro, urmând ca anul următor să înregistreze un avans de 1,1%.

SURSA: Agerpres