Economia zonei euro are nevoie de o strategie cuprinzătoare care să includă reforme structurale, deoarece redresarea regiunii nu se poate realiza numai prin măsuri de politică monetară, a explicat oficialul BCE.

'Acum nu este, cu siguranţă, momentul potrivit pentru complezenţă, nici în zona politicilor fiscale, nici în privinţa reformelor structurale. Ar trebui să fie clar că numai politica monetară nu poate face toată 'munca grea'. Toţi factorii politici – la nivel european şi naţional – trebuie să contribuie', se arată într-un discurs ce va fi rostit, joi, de Mario Draghi, în Parlamentul Finlandei.

'Perspectivele economice ale zonei euro sunt afectate de o serie de riscuri, iar redresarea va fi probabil încetinită de nivelul ridicat al şomajului şi de ajustări necesare ale bilanţului. Inflaţia în zona euro rămâne la un nivel extrem de scăzut şi ne confruntăm în continuare cu un nivel redus al creditării', a avertizat şeful BCE.

Acesta a adăugat că se aşteaptă la o redresare moderată a zonei euro în următorii ani, în urma măsurilor de politică monetară adoptate de BCE, a îmbunătăţirii condiţiilor financiare şi a progreselor înregistrate în implementarea reformelor structurale şi a consolidării fiscale.

Comentariile lui Mario Draghi vin pe fondul speculaţiilor privind posibilitatea ca BCE să anunţe achiziţii de obligaţiuni suverane – aşa numitele măsuri de relaxare cantitativă (QE) – care au fost adoptate şi în SUA, pentru a stimula economia zonei euro. Luna trecută, BCE a început să cumpere obligaţiuni ipotecare – primul pas al programului menit să extindă bilanţul său cu până la 1.000 de miliarde de euro (1.300 de miliarde de dolari). În timp ce BCE se lupta cu inflaţia scăzută în zona euro, a adoptat şi un program de achiziţionare de obligaţiuni garantate cu active pentru a revitaliza piaţa de obligaţiuni, oferind companiilor o alternativă la finanţarea bancară.

PIB-ul zonei euro a crescut în trimestrul trei cu 0,2%, în timp ce Germania, cea mai mare economie a regiunii, a înregistrat un avans de doar 0,1%, evitând intrarea în recesiune.

Rata inflaţiei în zona euro – care s-a situat în octombrie la 0,4% – 'ar urma să rămână la actualul nivel scăzut în următoarele luni, înainte de a înregistra o creştere graduală în 2015 şi 2016', a apreciat preşedintele BCE.

SURSA: Agerpres