Dr. Jekyll si Mister Hyde sunt, de fapt, doua personaje intr-unul singur. Dr. Jekyll este plin de bunavointa, amabil, un doctor care face experiente pe sine insusi. Mister Hyde, dimpotriva, este un geniu al raului. La fel stau lucrurile si la Sidex.
Sidex Galati este cea mai mare societate comerciala din Romania. Combinatul livreaza tabla si semifabricate pentru 1.700 de firme din Romania, din care 280 sunt intreprinderi mici si mijlocii. La Sidex se realizeaza patru la suta din productia industriala a Romaniei si 4,8 la suta din totalul exporturilor Romaniei. In 1999, Sidex a vandut 1,5 milioane tone de produse, in valoare de 315 milioane de dolari, si toate acestea doar prin exportul direct.
Pe de alta parte, Sidex are la bugetul asigurarilor sociale datorii de 3.100 miliarde lei. Acesti bani ar fi trebuit sa mearga spre pensionari si someri. La sfarsitul anului trecut, Sidex avea datorii totale (la bugete, catre furnizori sau catre banci) de aproximativ 19.000 miliarde lei, ceea ce inseamna aproape un miliard de dolari. Pentru a avea o imagine a acestei cifre trebuie spus ca serviciul datoriei externe a Romaniei este, anul acesta, de 1,4 miliarde dolari.
Cifrele vorbesc de la sine. In spatele lor insa, se afla un ghem de interese de partid sau personale. Un asemenea mamut a fost ani de zile o minunata vaca tocmai buna de muls. In fata Sidexului nu exista acum decat doua solutii (ambele sustinute de diferitii specialisti in domeniu cu argumente pro si contra). Fie restructurarea care insa, va aduce proteste si blocari de drumuri. Fie o privatizare rapida. Restructurare s-a facut pana acum si s-a vazut cu ce efecte. Guvernul ar trebui sa ia o decizie curajoasa: sa vanda Sidex cu un leu unui investitor cu o bonitate serioasa. Un investitor care sa preia Sidexul, cu bune si rele.