Distrugătorul Naghdi şi nava de aprovizionare Kharg urmează să furnizeze instruire marinei siriene în baza acordului (de cooperare militară) existent între cele două state, conform Agerpres.

Misiunea are ca scop "să întărească prezenţa Iranului în apele internaţionale, care este dreptul său natural şi constituie un semn al puterii noastre maritime", a declarat luni ministrul apărării, Ahmad Vahidi, pentru agenţia oficială Irna.

Aceasta este a doua oară, de la revoluţia islamică din 1979, când nave de război iraniene ajung în apele Mediteranei.

În februarie 2011, o primă misiune în Siria a fregatei Alvand şi navei Kharg a îngrijorat Israelul, care şi-a pus marina militară în stare de alertă. Tot atunci, SUA a avertizat navele iraniene să nu întreprindă nicio acţiune care ar putea compromite securitatea în regiune.

Sâmbătă, Israelul a anunţat că urmăreşte ‘oarte îndeaproape deplasarea celor două nave, pentru a verifica dacă acestea nu se apropie de coastele sale.

Prezenţa navelor iraniene în portul sirian are loc pe fondul represiunii exercitate de regimul de la Damasc, principalul aliat al Teheranului în Orientul Mijlociu, împotriva revoltei populare, şi care a dus la izolarea Siriei pe plan internaţional.

Iranul, care nu a condamnat niciodată această represiune, acuză Israelul şi Occidentul că sunt responsabili de revolta populaţiei, în scopul de a slăbi frontul ţărilor ostile statului evreu.