În mod normal, băncile greceşti îşi asigură necesităţile de lichiditate de la Banca Central Europeană (BCE), iar în luna noiembrie împrumuturile lor de la BCE au crescut cu 2,3% până la 44,9 miliarde de euro. Însă, creşterea retragerilor de depozite, după ce Guvernul de la Atena a anunţat organizarea de alegeri anticipate, cumulate cu emisiunile de titluri de stat le-au afectat lichiditatea.

Cotidianul grec Kathimerini a informat, vineri, că băncile au cerut peste cinci miliarde de euro de la facilitatea de urgenţă, iar alte bănci ar urma să facă şi ele acelaşi lucru.

Oficialul citat de Reuters nu a confirmat sumele vehiculate de Kathimerini. Finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.

În ultima lună, populaţia Greciei şi-a majorat retragerile de depozite de la bănci pe fondul riscului unui colaps al Guvernului, însă bancherii susţin că, deocamdată, banii au rămas în interiorul Greciei şi nu există semnale ale unei fugi a capitalurilor, cum s-a întâmplat în 2012.

Premierul grec, Antonis Samaras, a propus alegeri anticipate pentru 25 ianuarie, după eşecul Parlamentului în alegerea unui preşedinte al ţării în al treilea tur de scrutin, ceea ce a atras după sine dizolvarea Parlamentului.

Alegerile legislative anticipate care ar putea aduce la putere partidul de stânga Syriza – care se opune politicii de austeritate – reprezintă o perspectivă care îi îngrijorează pe finanţatorii internaţionali ai ţării.AGERPRES

Te-ar putea interesa și: