Roșia Montană. Se cer daune în valoare de 6,7 miliarde de dolari

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, a anunțat că suma totală actualizată a despăgubirilor cerute de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) în cadrul arbitrajului internațional împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roșia Montană, ar putea atinge un maxim de 6,7 miliarde de dolari.

Referitor la daunele din dosar și actualizarea valorii sale, ei, alături de interlocutor, verifică de mai mult timp site-ul Curții de Arbitraj ICSID pentru a urmări întregul istoric al litigiului dintre Roșia Montană Gold Corporation și statul român. Așteaptă cu nerăbdare publicarea deciziei. Procesul a fost finalizat în septembrie anul precedent. Acum se așteaptă decizia.

Referitor la cererile actualizate ale Roșiei Montane, în prezent, pot exista cereri cu un prag maxim de 6,7 miliarde de dolari americani o solicitare pe care compania minieră ar fi făcut-o, însă acest lucru nu înseamnă că suma respectivă va fi inclusă în decizia publicată de Curtea de Arbitraj.

În ceea ce privește actualizarea cererilor, el a menționat că acest lucru nu se referă la nivelul eventual de compensații sau despăgubiri pe care statul român ar putea să-l solicite, ci la estimarea lor, care inițial ar fi putut fi în jurul a jumătate de miliard de dolari.

Acum, cu toate actualizările corespunzătoare, ar putea ajunge la un prag maxim de 6,7 miliarde de dolari. Totuși, aceasta este o solicitare potențială făcută de compania minieră. Nu înseamnă că suma respectivă va fi și acceptată în decizia așteptată de la Curtea de Arbitraj.

Mihai Constantin
Mihai Constantin / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Declarațiile purtătorului de cuvânt al Guvernului României

„Da. Cred că alături de dumneavoastră, de ceva vreme, de câteva săptămâni, verificăm de câteva ori pe zi site-ul Curţii de Arbitraj ICSID care a pus în transparenţă tot istoricul acestui litigiu dintre Roşia Montană Gold Corporation şi statul român. Aşteptăm în continuare această publicare a acestei decizii.

Procesul a fost, să spunem, încheiat în septembrie anul trecut şi se aşteaptă acum decizia. În prezent, cu toate actualizarea cerinţelor făcute de Roşia Montană, ar putea fi un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari, fiind o solicitare pe care ar fi făcut-o compania minieră. Asta nu înseamnă că acest prag se va regăsi în decizia care va fi publicată de către Curtea de Arbitraj.

Cât despre actualizarea cerinţelor făcute de Roşia Montană, şi nu de eventualul nivel de compensaţii sau despăgubire care va fi solicitat statului român, el este… a fost estimat undeva între… cred că la început putea fi vorba şi de jumătate de miliard de dolari, iar astăzi, cu toate actualizările de rigoare, ar putea fi un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari, dar ţin să precizez că este o solicitare pe care, eventual ar fi făcut-o compania minieră.

Asta nu înseamnă că acest prag se va şi regăsi în decizia pe care, repet, o aşteptăm a fi publicată de către Curtea de Arbitraj”, a explicat, joi, Mihai Constantin, la finalul şedinţei de guvern.