"Un obiectiv este dezvoltarea spaţiului virtual privat. Este unul dintre obiectivele noastre importante, să tăiem cât mai mult hârtii, să interacţionăm cât mai mult în spaţiul virtual cu contribuabilii. Este un pas mare în vederea îmbunătăţirii colectării", a spus Doroş.

El a precizat că îşi doreşte ca în acest an să fie implementată plata cu cardul.

"Anul acesta, cât mai curând, sperăm să implementăm plata cu cardul. Din păcate suntem printre instituţiile care nu au implementat lucrul acesta. Vom face în aşa fel încât să se întâmple anul acesta", a precizat şeful Fiscului.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a implementat în 2015 programul de modernizare a instituţiei, a îmbunătăţit gradul de colectare cu 7,8% iar conformarea voluntară la plată a fost de 83,5%, potrivit Raportului instituţiei pe anul trecut.

În 2015, ANAF a colectat 196,8 miliarde lei (43,73 miliarde euro), cu 14,26 miliarde lei (7,8%) mai mult decât în 2014. "Ponderea veniturilor bugetare în PIB a ajuns astfel la 27,9%, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în 2014. Încasările din TVA la bugetul de stat au crescut cu 12% faţă de 2014, până la 57,13 miliarde lei, iar cele din impozitul pe profit au crescut cu 13%, până la 12,33 miliarde lei", se arată în Raport.

Instituţia precizează că la sumele atrase la buget au contribuit structurile inspecţiei fiscale care au stabilit obligaţii suplimentare de peste 18,9 miliarde lei şi au diminuat pierderea fiscală declarată cu peste 2,69 miliarde lei.

"De asemenea, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au restructurat reţele tranzacţionale frauduloase şi au stabilit sume în valoare de peste 5 miliarde lei, valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de un milion de euro reprezentând 87,6% în total prejudicii identificate. Inspectorii structurilor de control al veniturilor persoanelor fizice au identificat în total peste 20 milioane lei nejustificaţi care aparţineau unui număr de 350 de contribuabili. Prin structurile vamale s-a asigurat supravegherea şi controlul vamal a 20 milioane de călători şi şase mijloace de transport, printre altele fiind confiscate 4,58 milioane ţigarete de contrabandă", se mai spune în documentul citat.

Pentru fiecare 100 de lei viraţi la buget s-au cheltuit 1,05 lei, din care 0,98 lei pentru salarii. AGERPRES