Trump a susţinut la Hanoi o conferinţă de presă, înainte de a pleca spre Manila, unde participă la summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). Adresându-se jurnaliştilor, el a declarat: "Dacă pot servi ca intermediar sau arbitru, anunţaţi-mă… Sunt un foarte bun mediator". 

După câteva ore, agenţia de presă chineză Xinhua a anunţat că guvernele de la Beijing şi Hanoi au ajuns la o înţelegere privind diferendul menţionat, în urma dialogului preşedintelui chinez, Xi Jinping, cu secretarul general al Partidului Comunist Vietnamez, Nguyen Phu Trong. Cele două părţi "au ajuns la un consens important (…) pentru gestionarea adecvată a problemelor maritime", citează AFP, şi s-au angajat "să continue, să păstreze şi să promoveze prietenia tradiţională dintre China şi Vietnam", potrivit Xinhua. 

China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud ca ape teritoriale, în timp ce Vietnamul şi alte state riverane – Filipine, Malaezia şi Brunei – au propriile pretenţii asupra unor părţi din teritoriul maritim respectiv.