Preşedintele american Donald Trump a declarat, în cadrul discursului său privind Starea Națiunii, că sancţiunile americane schilodesc economia iraniană şi a insistat că Teheranul trebuie să-şi schimbe semnificativ politicile.

„Regimul iranian trebuie să renunţe la dezvoltarea de arme nucleare, să pună capăt răspândirii de moarte şi teroare şi să înceapă să lucreze pentru binele poporului său”, a spus Trump în faţa Congresului SUA, deşi Iranul susţine că nu încearcă să dezvolte arma nucleară.

„Putem să-i ajutăm să se restabilească foarte bine şi în scurt timp. Totul poate merge foarte repede. Poate că sunt prea mândri sau prea nesăbuiţi pentru a cere acel ajutor. Suntem aici. Să vedem cu toţii ce drum vor alege. Depinde numai de ei”, a spus Donald Trump, conform Agerpres, care citează presa internațională.

Preşedintele SUA a făcut aceste remarci după ce a salutat un recent atac american în Irak în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani.

Relații extrem de tensionate

Trebuie menționat că Donald Trump a justificat decizia de asasinare a generalului iranian Qassem Soleimani prin faptul că acesta ar fi plănuit un atac asupra Ambasadei Statelor Unite de la Bagdad.

”Am prins un adevărat monstru și l-am eliminat, iar acest lucru ar fi trebuit să se întâmple mai demult. Am făcut-o pentru că plănuiau să ne arunce în aer ambasada. Am făcut-o și din alte motive, care sunt evidente. Un militar american a murit și alții au fost grav răniți cu o săptămână înainte”, a spus președintele american, după uciderea generalului iranian.

Iar relațiile între SUA și Iran rămân în continuare extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Ca reacție, Iranul a lansat mai multe rachete care au vizat două baze americane ale SUA din Irak.