"Unii spun că retorica mea este puternică, dar priviţi la ce s-a întâmplat cu o retorică slabă în ultimii 25 de ani", a afirmat Donald Trump în conferinţa de presă comună cu premierul Shinzo Abe.

Regimul nord-coreean "continuă cu testele sale nucleare ilegale şi cu lansări de rachete intolerabile direct deasupra teritoriului japonez, ceea ce reprezintă o ameninţare gravă la adresa păcii şi stabilităţii regionale şi globale. Nu vom permite acest lucru", a afirmat Trump, citat de EFE. "Nord-coreenii sunt oameni minunaţi sub un regim opresiv, sper ca totul să se rezolve şi să se îmbunătăţească atât pentru ei, cât şi pentru lumea întreagă. Sper ca (liderul nord-coreean Kim Jong-un) să ajungă să plătească în cele din urmă" pentru aceasta, a adăugat Trump, conform agenţiei de presă spaniole.

La rândul său premierul japonez a declarat că ţara sa susţine "100%" poziţia SUA că "toate opţiunile sunt pe masă", precum şi în ceea ce priveşte exercitarea "presiunii maxime" asupra regimului lui Kim Jong-un.

"De zeci de ani am încercat să dialogăm cu Coreea de Nord, iar Phenianul a întrerupt întotdeauna dialogul. Nu are sens să mai vorbim cu ei", a spus Abe, care a cerut încă o dată Chinei să îşi exercite influenţa pentru ca regimul nord-coreean să-şi abandoneze programele nuclear şi de rachete.

Referitor la rachetele nord-coreene, şeful executivului japonez a declarat că "noi le vom doborî dacă va fi necesar şi în astfel de cazuri Japonia şi SUA vor coopera în mod strâns", în contextul în care în ultimele luni două rachete nord-coreene au survolat insula Hokkaido, în nordul arhipelagului nipon.

Preşedintele Donald Trump a declarat că va conlucra cu premierul nipon pentru a-i aduce înapoi pe japonezii răpiţi de Coreea de Nord, potrivit dpa.

Cu prilejul vizitei sale în Japonia, Donald Trump şi soţia sa Melania s-au întâlnit la Tokyo cu familii ale unor cetăţeni japonezi răpiţi de agenţi nord-coreeni în anii 1970 şi 1980.

"Vom lucra împreună cu premierul Abe în încercarea de a-i aduce înapoi pe cei dragi lor", a promis liderul american.

Trump a ajuns duminică în Japonia, prima etapă a unui turneu în Asia, dominat de amplificarea tensiunilor cu Coreea de Nord, care a ridicat temeri legate de reizbucnirea unui conflict major în regiune.