‘Germanii sunt răi, foarte răi’, a spus el, potrivit publicaţiei menţionate, în cadrul întâlnirii sale cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu alţi responsabili ai UE la Bruxelles.

‘Priviţi milioanele de maşini pe care le vând în SUA. Oribil. Vom opri asta’, a spus el, conform ‘participanţilor la întâlnire’, relatează Der Spiegel.

Juncker a intervenit, potrivit aceleiaşi surse, pentru a apăra ferm Germania, asigurând că toţi profită de relaţiile de liber-schimb.

Donald Trump şi Angela Merkel urmează să se întâlnească vineri la summitul G7 de la Taormina, în Sicilia.

Nici cancelarul, nici Casa Albă nu au comentat pentru moment afirmaţiile săptămânalului german.

Aceste dezvăluiri intervin în timp ce deplasarea preşedintelui american la Bruxelles a fost de asemenea ocazia unui discurs foarte ferm al lui Trump, cerând aliaţilor occidentali să plătească mai mult în cadrul NATO fără să ofere asigurările sperate privind angajamentul american în apărarea Euopei.

Donald Trump, chiar înaintea alegerii sale, criticase Germania şi pe Angela Merkel.

Fidel discursului său de anti-liber-schimb, el a adoptat un ton foarte dur în special faţă de excedentele comerciale germane, ameninţând să instaureze taxe vamale ca represalii.

Şi Trump, după ce calificase totuşi drept ‘excelentă’ întâlnirea sa în martie la Washington cu Angela Merkel, lansase chiar a doua zi o diatribă împotriva Germaniei, acuzată că datorează ‘sume de bani enorme’ NATO şi SUA.

La rândul său, cancelarul l-a invitat în ziua alegerii sale la Casa Albă pe omul de afaceri să respecte valorile democraţiilor occidentale, după o campanie marcată de derapaje şi controverse. AGERPRES