Având rădăcini de familie din Lewis, o insulă situată în largul coastei de nord vest a Scoției, fostul președinte american Donald Trump se află în vizită pe tărâm britanic, unde inspectează cele două terenuri de golf pe care le deține, unul la nord de Aberdeen şi complexul Turnberry la sud de Glasgow, dar şi complexul de golf Doonbeg din Irlanda.

Trump, care şi-a lansat în noiembrie candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2024 din SUA, a spus că face această vizită pentru a „vedea” şi „inspecta” proprietăţile pe care le deţine în Scoţia şi Irlanda.

„Mă voi întâlni cu mulţi prieteni minunaţi şi voi tăia panglica pentru un teren de golf nou şi spectaculos la Aberdeen. Abia aştept”, a scris duminică seară Trump, în vârstă de 76 de ani, pe reţeaua sa de socializare, Truth Social.

A pledat nevinovat în procesul pe care îl are

Vizita survine la câteva săptămâni după ce Trump a fost inculpat pentru 34 de capete de acuzare la New York într-un caz în care este suspectat că a plătit 130.000 de dolari pentru a cumpăra tăcerea unei vedete de filme porno în timpul campaniei sale electorale din 2016.

Trump a pledat nevinovat la toate acuzaţiile. Trump este primul președinte din istoria Statelor Unite ale Americii care are parte de un proces penal.

A vizitat Scoția și în 2018

Donald Trump a vizitat anterior Scoția în iulie 2018, în timp ce era în funcție, declanșând o operațiune de securitate majoră.

El a petrecut două zile în stațiunea sa Turnberry cu soția Melania, ca parte a unei călătorii de patru zile în Marea Britanie, în timpul căreia i-a întâlnit atunci prim-ministrul Theresa May și cu regina.

În 2014, a cumpărat stațiunea de golf Turnberry de la o companie din Dubai. Familia deține și Trump International Golf Links în Balmedie, Aberdeenshire.

În altă ordine de idei, pe 27 aprilie 2023, a avut loc primul miting de campanie electorală a lui Donald Trump. În fața susținătorilor săi din statul american New Hampshire, Donald Trump s-a angajat să îl „zdrobească” pe Joe Biden în timpul alegerilor prezidențiale din 2024.

Acesta a denunţat, totodată, cum arată SUA de când Joe Biden ocupă funcția de președinte: o ţară cufundată în violenţă şi criminalitate, zdrobită de inflaţie, unde băncile „se prăbuşesc”.

„Vom recâştiga Casa Albă. Marţi, Joe Biden a declarat oficial că îşi doreşte încă patru ani dezastruoşi la putere. În 2024, America va avea de ales între succes şi eşec, securitate sau anarhie, prosperitate sau dezastru”, a declarat Trump.