Doliu imens după ce Uica Mihai s-a stins din viață. El a fost timp de 13 ani personajul principal al showului gastronomic Sarea în bucate de la TVR Timişoara (difuzat în toată ţara pe TVR 3), care promova specificul bucătăriei bănăţene.

Tragicul anunț a fost făcut de Florin Mihoc, realizator de emisiuni de la TVR Timişoara, într-o postare pe pagina personală de Facebook. Acesta susține că celebrul bucătar a trăit intens fiecare parte din viața sa, dăruind o bunătate fără margini tuturor.

El a mai adăugat că nimeni nu-l va putea înlocui nici în televiziune și nici în inimile colegilor sau ale telespectatorlor.

„I-a plăcut viaţa, pe care a trăit-o intens în fiecare clipă. A dăruit ca nimeni altul din bunătatea-i fără margini şi din talentul lui uriaş. Nimeni nu-i va lua vreodată locul, nici la tv, nici în inimile noastre, ale celor care am avut bucuria să îl putem descoperi. Rămâne doar regretul de a te aflat atât de târziu…Uica Mihai! De acum doar îngerii vor gusta din bucatele tale, dar mai ales din molipsitoarea ta bună dispoziţie. Dacă nu te-aş fi iubit atât, te-aş fi certat şi te-aş fi întrebat, pe noi cui ne laşi, Uico! Drum lin spre îngeri!”, a scris pe Facebook Florin Mihoc, realizator de emisiuni de la TVR Timişoara.

De menționat este faptul că, Uica Mihai a avut o activitate intensă în toți cei 13 ani petrecuți în televiziune, iar după ce a primit diagnosticul une boli grave, în ultimii ani, bucătarul şi-a pus toată experienţa şi reţetele pe hârtie şi pe site-ul său.

Medicii i-au spus că acesta mai are de trăit doar 5 ani, însă el a mai trăit 11, iar pentru a nu lăsa poveștile sale nespuse, a ales să facă totul public. El avea o experiență de zeci de ani în domeniul gastronomiei, lucrând atât în România cât și în Spania, Franţa, Italia sau Germania.

Doliu în televiziune. A murit celebrul bucătar Uica Mihai

Vestea morții sale a fost plânsă și de Claudia Romana Rista, cunoscută ca “Fata care Găteşte cu Flori”, care a învățat cât a putut de la Uica Mihai.

„Împietrită de durere, anunţ trecerea spre nefiinţă a celui care a fost mentorul meu, Uica Mihai, părintele show-urile culinare bănăţene, cel mai inverşunat promotor al gastronomiei bănăţene, un mare scriitor bănăţean. Ne lega o frumoasă prietenie şi amintiri frumoase.

L-am vizitat acasă la Buziaş marţi, am povestit, am glumit şi ne-am făcut planuri. Mi-a spus, Puştoaico, io mă duc… Şi mi-a lăsat zestre arhiva lui de cercetare şi manuscrise de cărţi de bucate, reţetele lui, pentru ca într-o zi să vadă tiparul. Şi eu i-am promis că îi voi respecta şi îndeplini această ultimă a lui dorinţă! S-a luminat la faţă şi l-am văzut fericit, în toată acea suferinţă transformatoare! Povestea lui Uica Mihai merge mai departe! A inspirat generaţii şi va continua, prin angajamentul pe care eu, Romana Rista, mi l-am luat faţă de Uica Mihai când era pe patul de moarte. Drum lin, Uico! O să ne lipseşti!”, a transmis Claudia Romana Rista.

De menționat este faptul că Uica Mihai s-a născut în 8 noiembrie 1957, la Reşiţa, iar pasiunea sa pentru bucătărie a apărut încă din clasa a cincea, când a intrat pentru prima dată în bucătăria unui restaurant unde lucrau tatăl şi sora mamei sale. Deși și-a dorit în primă fază să fie jurnalist, a ajuns un în final un bucătar de excepție.

Acesta declara că românii se numără printre cei care mănâncă cel mai nesănătos, uitând să savureze mâncarea cu adevărat. Bucătarul spunea că s-a ajuns ca mânacarea de tip fast-food să fie cea mai căutată, iar repercursiunile se resimt asupra organismului.

„Românii mănâncă total nesănătos. De vină sunt magazinele de tip fast-food. Au uitat să savureze mâncarea cu adevărat. Mănâncă pe fugă, mult şi foarte prost. Răul cel mai mare este reprezentat de carnea congelată din export care este extrem de nocivă şi nu mai are nicio valoare nutritivă. Carnea de pui din SUA care ajunge la noi are aceeaşi problemă, pentru că animalele crescute forţat pierd din nutrienţi şi săruri minerale”, spunea Uica Mihai.