UPDATE

Comunicatul oficial al Ministerului Sănătăţii: “Este vorba despre o pacientă în vârstă de 67 de ani, care a fost internată în Pavilionul 5 al unităţii sanitare, la un etaj superior. Pacienta a fost diagnosticată cu o formă severă de infecţie cu SARS Cov-2, dar stabilă, prezenta comorbidităţi.

Conform informării primite de Ministerul Sănătăţii, imediat după incendiu, pacienta a fost mutată într-o secţie ATI a aceluiaşi spital. Pacienta s-a decompensat relativ rapid şi a fost intubată. A decedat în această dimineaţă. În această situaţie, ancheta medico-legală va stabili cauzele decesului.”

Ştirea iniţială

Incendiul devastator de vineri dimineaţă de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală a mai făcut o victimă.

Decesul cu numărul 7 după tragedia de la „Matei Balş”

Autorităţile au anunţat că o a şaptea persoană a încetat din viaţă în urma tragediei ce a avut loc la unitatea medicală din Bucureşti.

Potrivit primelor informaţii, este vorba despre o femeie în vârstă de 67 de ani, bolnavă de COVID-19, care a fost transferată imediat după incendiu în alt pavilion, iar medicii au făcut tot posibilul să-i salveze viaţa. Din păcate, la două zile după ce focul a mistuit Pavilionul 5 de la „Matei Balş”, femeia a încetat din viaţă în urma rănilor.

Acum, medicii legişti urmează să facă necropsia femeii, pentru a se stabili cauza exactă a decesului.

Când vom afla adevărul despre incendiul de la „Matei Balş”?

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat sâmbătă seara, în cadrul unei conferinţe de presă, că la sfârşitul săptămânii viitoare vor fi anunţate măsuri în urma anchetei de la Institutul „Matei Balş”.

„Nu ştim încă cu exactitate cauza de la ‘Matei Balş’, dar ce este clar este că pandemia şi tratamentul necesar pentru pacienţii COVID-19 a pus o presiune suplimentară asupra personalului şi asupra infrastructurii din acele spitale care tratează pacienţi cu boala COVID-19

Este un număr mare de pacienţi care are nevoie de oxigen, acesta fiind principalul medicament pentru aceşti pacienţi, ceea ce face ca securitatea la incendiu, în special, dar nu numai, să fie deosebit de dificilă în multe spitale din ţară. Vom anunţa la sfârşitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ceea ce s-a constatat deja, respectiv de ceea ce o să se constate după ancheta de la ‘Matei Balş’ ”, a spus Voiculescu, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a transmis condoleanţe familiilor victimelor incendiului şi spune că va suna familiile celor decedaţi în incendiu.

„Le urez celor care şi-au pierdut pe cei dragi multă tărie şi tuturor celorlalţi însănătoşire grabnică! Suntem alături de pacienţi şi de familiile celor internaţi la Institutul ‘Matei Balş’. (…) Am fost în legătură cu oameni apropiaţi a o parte dintre victime ”, a spus Voiculescu.

Totodată, el a apreciat eforturile celor care au intervenit şi ale personalului medical de la „Matei Balş”.

„Aş vrea să le mulţumesc în numele instituţiei pe care o conduc, atât pentru ceea ce s-a întâmplat ieri, pentru ceea ce au făcut ieri, cât şi pentru munca lor din toate aceste luni de pandemie. Mai mult, aş vrea să mulţumesc întregului personal care a avut grijă de pacienţii cu COVID în această perioadă.

Aş vrea să vă spun că sistemul sanitar are păcate vechi şi păcatele astea nu sunt de ieri, de alaltăieri, ci sunt de măcar 30 de ani. Mai ieri am avut infecţii nosocomiale, care au făcut ca vieţi să fie pierdute, astăzi vorbim în special despre incendii şi despre o pandemie, nu ştim ce altă grozăvie va veni peste noi mâine”, a afirmat ministrul.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea