Într-o perioadă precum cea pe care o traversăm, ministerul Sănătății este, fără doar și poate, cel mai important minister din tot guvernul. Aici ar fi trebuit pus să conducă un om care cunoaște foarte bine realitatea din interior, care știe extrem de bine absolut toate mecanismele de funcționare a sistemului, care să fie bine intenționat și care să aibă o vastă experiență și înțelegere deplină a sistemului medical.

Din păcate, Vlad Voiculescu nu este acel om, chiar dacă e foarte bine intenționat.

La conferința de presă din această seară, am văzut un om depășit de situație, un om epuizat fizic și cu moralul la pământ, un om care abia își găsea cuvintele și care nu a făcut altceva decât să schițeze, anemic, stângaci și neconvingător, un fel de strategie de a schimba lucrurile în sistemul sanitar. Am văzut un om înșiruind niște cuvinte pe care nici el nu le-ar fi crezut.

Urmăriți mai jos conferința de presă. Chiar de la primele cuvinte, veți simți un om derutat, care transmite slăbiciune și descurajare.

Sinceritatea și onestitatea nu sunt suficiente ca să fii ministru

În schimb, discursul pare unul cât se poate de sincer și de bine intenționat. Din păcate, sinceritatea nu e suficientă ca să fii ministru. Nici onestitatea nu e suficientă ca să fii ministru. Este nevoie de cunoaștere a sistemului și de experiență. Pe care, în acest moment, Vlad Voiculescu nu o are.

Nelu Tătaru era medic. Cunoștea foarte bine ce înseamnă să fii medic și știa bine care sunt realitățile sistemului medical până în cele mai mici detalii. Fac referire la Tătaru pentru că este cel mai recent ministru al Sănătății și, cumva, îmi este cel mai la îndemână să-l folosesc ca termen de comparație.

De cele mai multe ori, Nelu Tătaru apărea și el la fel de epuizat în fața camerelor de luat vederi, însă niciodată nu a dat de înțeles că vorbește fără să știe pe deplin ce spune.

Cea mai mare greșeală pe care a făcut-o PNL  a fost să lase ministerul Sănătății pe mâna USR-PLUS. Nu pentru că USR-PLUS ar fi rău. Ci pentru că în USR-PLUS sunt, momentan, oameni fără experiență. USR-PLUS este un partid aflat încă la începutul gestionării puterii, iar lipsa de exepriență a membrilor este vizibilă. Or fi ei sinceri, puși pe treabă și bine intenționați, dar le lipsește înțelegerea unor mecanisme de funcționare.

Faptul că Ludovic Orban a dat ministerul Sănătății pe mâna USR-PLUS nu e doar o manevră greșită din punct de vedere politic. E o lovitură pentru România. Într-un moment sensibil, țara avea nevoie de un ministru al Sănătății cu experiență, nu unul care să descopere acum cum funcționează sistemul. Orban și PNL ar fi putut ceda absolut orice minister mai puțin portofoliul Sănătății care este, repet, cel mai important în momentul de față. Cu atât mai mult cu cât Nelu Tătaru era aproape tehnocrat, nu politician.

Cred cu tărie că dacă liderii USR-PLUS ar vrea binele României, ar trebui să cedeze ministerul Sănătății, pentru  că funcția de ministru al Sănătății este o pălărie mult prea mare pentru Vlad Voiculescu.

Nu pentru că nu ar fi competent, ci pentru că, pur și simplu, nu e (încă) potrivit pentru o asemenea funcție. Sunt sigur că din poziția de secretar de stat, sau din alt rol cheie cu ceva mai puține responsabilități și mai puțină expunere, ar putea face lucruri mult mai ok. Și poate chiar ar schimba niște lucruri importante. Funcția de ministru, cel puțin deocamdată, îl depășește. Inclusiv lui i-ar face un mare bine dacă i-ar da o altă funcție.