Petre Constantin, cunoscut în spațiul public sub pseudonimul „Dr. Barbi”, cel care a compus versurile pentru Imnul Golanilor interpretat de Cristian Pațurcă în „Piața Universității” după Revoluţie, dar şi pentru alte cântece din acea perioadă, a decedat, sâmbătă, 31 decembrie 2022, la vârsta de 76 de ani.

Slujba de înmormântare și înhumarea vor avea loc la Poiana Țapului (orașul Bușteni), miercuri, 4 ianuarie, începând cu orele 11:30. Citirea Stâlpilor a fost oficiată pe 2 și 3 ianuarie 2023, orele 16:00, la Capela Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din București (Piața Muncii, B-dul Basarabia, nr. 3),  acolo unde a fost depus sicriul cu corpul neînsuflețit.

Petre Constantin a fost figură importantă în mediul social-politic din perioada Revoluției

Petre Constantin a participat activ la Revoluția din Decembrie 1989, militant al societății civile, unul dintre manifestanții Pieței Universității, membru în Senatul Alianței Civice, prieten al Ligii Studenților și autor al versurilor unora dintre „Cântecele Golanilor”. Acesta a fost cercetător la Institutul de Economie Mondială (începând din anul 1968), lector universitar și profesor asociat de Diplomație și Relații Internaționale la Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice și la Facultatea de Litere a Universității din București. De asemenea, acesta a fost Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Tunisia (1999 – 2001), dar și apreciat artist plastic, discipol al Maestrului Corneliu Baba.

Petre Constantin s-a născut pe 13 martie 1946 la București. Acesta a absolvit Academia de Studii Economice (1968) și a obţinut titlul de doctor în Economie, specialitatea Relații Economice Internaţionale (1982), sub coordonarea Acad. prof. dr. Costin Murgescu. Petre Constantin a scris zeci de studii de specialitate și a câtorva sute de articole și eseuri politice.

Preşedintele Emil Constantinescu l-a numit pe Petre Constantin ambasador în Tunisia

Scriitorul și publicistul Stelian Țurlea în cronica sa la vernisajul Expoziții de pictură intitulată „Un autodidact cu magistru – Petre Constantin”, organizată în octombrie 2013 în holul Băncii Naţionale a României, consemna: „Pictorul e cunoscut doar în cercuri restrânse. Dar îndată ce-i aflăm biografia, ne dăm seama că e un personaj public, apreciat de multă lume. (…) Începe să picteze, ca hobby şi a făcut parte din cercul restrâns de elevi ai Maestrului Corneliu Baba. Pe holurile Institutului de Economie Mondială a deschis o expoziţie. Prima expoziţie personală într-un spaţiu public a avut loc în 1988, în holul Teatrului Foarte Mic, vernisată de Tudor Octavian.

În decembrie 1989 a fost printre cei strânşi la Baricadă, iar în primăvara lui 1990, s-a numărat printre membrii Balconului. A scris versuri pentru „Cântecele Golanilor”, a editat în regie proprie cinci discuri „Jos comunismul” şi albumul „Regele şi Patria”, în 1992. A făcut şi presă, cunoscut ca „Dr. Barbi”.

În 1999, preşedintele Emil Constantinescu l-a numit ambasador în Tunisia. A continuat, cu intermitenţe, să fie profesor la ASE şi, mai ales, a pictat mult. Expoziţia de la BNR e rodul muncii acestor ani.”