Doliu în Ortodoxie! Un renumit jurnalist și teolog a murit la vârsta de 88 de ani

După ce a fost fondată, revista respectivă avea să devină foarte curând o „referință în Ortodoxie, nu doar în lumea francofonă, ci la nivel internațional”, conform informațiilor transmise de basilica.ro

În urma tragicului deces, Ciprian Costin Apintiliesei, Secretar eparhial – Arhiepiscopia Bucureștilor, a realizat un articol dedicat marelui teolog.

In memoriam Jean Tchékan

„În ziua de miercuri, 21 iulie 2021, a trecut la viața veșnică, după o boală îndelungată, teologul ortodox și jurnalistul bisericesc Jean Tchékan, „călăuză a ortodoxiei secolului XX”, fiind înmormântat în ziua de marți, 27 iulie 2021, la Mănăstirea ortodoxă Protection de la Mère de Dieu din Bussy-en-Othe, Franța. Născut în anul 1933, din părinții Alexandre și Marie de Miller, Jean s-a căsători cu Xenia, care i-a dăruit doi fii, Grégoire și Serge, și care i-a fost alături cu devotament în toată lucrarea desfășurată în și pentru Biserica lui Hristos.

După ce a obținut o diplomă în administrație, Jean a urmat cursurile de teologie ortodoxă la Institutul Saint-Serge din Paris, devenind unul dintre ucenicii apropiați ai cunoscutului teolog ortodox Nicolas Afanassieff. Ulterior, a predat limba rusă la Universitatea de Limbi Orientale (astăzi Inalco) din Paris. În paralel, încă de la o vârstă foarte tânără, a descoperit „jurnalismul ortodox”, în care s-a implicat cu multă dăruire prin crearea și participarea activă la diferite reviste și buletine informative.

Astfel, în anul 1975, a fondat împreună cu Părintele Michel Evdokimov revista Le Service Orthodoxe de Presse (SOP), care avea să devină foarte curând o „referință în Ortodoxie, nu doar în lumea francofonă, ci la nivel internațional”. Găzduită la începuturile ei, cu mult sacrificiu, de către Jean într-o cameră a locuinței personale, această revistă a apărut cu regularitate, aproape lunar, până în anul 2011, cuprinzând în total 363 de numere.

În tot acest răstimp, SOP a rămas fidelă vocației ei inițiale, aceea de a oferi o informare precisă și obiectivă asupra vieții Bisericii Ortodoxe în Franța și în lume. În anul 2000, la împlinirea a 25 de ani de la fondare ei, revista cuprindea 38 de pagini, apărea într-un tiraj de 2000 de exemplare, era distribuită în 62 de țări, iar informațiile și documentele ei erau traduse în mai mult de 15 limbi”, scrie Ciprian Costin Apintiliesei.

Sursa foto principală: Dreamstime