Calendar ortodox marți, 3 August. Un mare sfânt este celebrat astăzi în România. Toți creștinii îl cunosc

Conform Calendarului ortodox pentru luna august, în ziua a treia celebrăm pomenirea Preacuvioșilor Părinților noștri: Dalmat, Faust și Isaachie (Isaac). Aceștia au murit pentru credința lor, fiin apoi recunoscuți drept sfinți.  Tot în această zi, pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru și Marturisitorului Ioan, egumenul Mănăstirii Patalariei.

Cine a fost Sfântul Dalmat

Sfântul Dalmat a fost ostaș în zilele împaratului Teodosie cel Mare (379-395), și a trăit în dreapta credință. Ulterior, el a renunțat la soție și copiii, pentru Dumnezeu, a luat cu sine numai pe fiul sau Faust și s-a dus la Preacuviosul Isaachie să se călugărească. Însă acest minunat Isaachie (prăznuit la 30 mai) locuia în pustiu și în liniște, din tinerețe lucrând tot felul de fapte bune; pentru aceea și cuvântul lui era împodobit cu podoaba vieții sale.

Acesta, când mergea împaratul Valent arianul cu război asupra sciților, a mers la dânsul și i-a zis: „Deschide, împarate, bisericile ortodocșilor și vei izbândi la război”. Dar împaratul nu l-a ascultat, ci, pornindu-se cu mânie, i-a zis: „Când mă voi întoarce, te voi chinui pentru cuvântul acesta”. Iar preacuviosul i-a răspuns: „De te vei întoarce tu, nu a grăit Dumnezeu cu mine; dar vei fi lovit la război și vei fugi din față vrăjmașilor tăi și de viu te vei topi în foc”. Ceea ce s-a și întâmplat. Căci Valent ascunzându-se într-o sură de paie, acolo i s-a dat foc și a ars.

Iar preacuviosul Isaachie având a părăsi cele pamântesti, a făcut egumen al mănăstirii pe preacuviosul Dalmat, fiind atunci patriarh al Constantinopolului Sfântul Atic. Și strălucind Dalmat acesta mai înainte în pustnicie și ramânând fără mâncare patruzeci de zile, și fiind în uimire alte atâtea zile, s-a arătat vrednic și în față împaratilor și a sfatului și a părinților ce s-au adunat în Efes, la al III-lea Sinod ecumenic, și a fost făcut arhimandrit. Și adormind în Hristos, a fost îngropat în mănăstirea lui, transmite calendar-ortodox.ro.

Calendar ortodox marți, 3 august. Un mare sfânt este celebrat astăzi în România. Toți creștinii îl cunosc

Tot azi este pomenit și Sfântul Mucenic Ștefan, papa al Romei

Acest sfânt a trăit pe vremea ipatilor Valerian și Galiin, în cetatea Romei. Și fiind ascuns din pricina prigoanei ce bântuia atunci, învata pe cei ce mergeau la dânsul credință în Hristos și-i boteza, facând pe mulți preoți și diaconi și citeti. Dintre aceștia unii, fiind prinși și mărturisind slobod pe Hristos, au luat cununa muceniciei. Pentru acestea Fericitul Ștefan s-a vădit pe sine, și fiind adus la capiștea lui Aris, a clătinat-o cu rugăciunea să și o parte din ea a căzut. Atunci fugind ostașii, el a mers la mormântul Mucenitei Lucia, și acolo savârsea jertfă cea fără de sânge. Acolo i s-a tăiat capul de către ostașii ce-l căutau.

Pomenirea Sfintei Salomeea mironosiță, care cu pace s-a savârsit, celebrată tot marți, 3 august

Soție a lui Zebedeu și mama a Sfinților Apostoli Iacob și Ioan, Salomeea, al cărei nume evocă pacea, era rudenie cu Prea-Sfânta Maică a Domnului. Ea l-a urmat pe Mântuitorul pe tot parcursul predicii și lucrării Lui. Într-o zi, neîntelegând adevăratul sens al misiunii Domnului și crezând că El a venit să întemeieze o împărăție pamânteasca, ea I-a cerut să acorde fiilor ei un loc de cinste. Hristos a îndreptat-o amintindu-i că cei care vor să fie părtași la slavă Lui trebuie mai înainte să bea din potirul Patimii Lui (cf. Matei 20, 20).

Aratând un curaj mai mare decât al uceniclor care l-au părăsit pe Domnul în timpul Patimilor, Salomeea a privit de departe crucificarea, împreuna cu Maică Domnului, cu Sfânta Maria Magdalena și cu cealaltă Marie (Marcu 15, 40; Ioan 19, 25), și, o dată sabatul trecut, ea a mers și a cumpărat aromate pentru a îmbălsăma trupul lui Iisus (Marcu 16, 1). Și cum Sfintele femei se întrebau cine ar putea să le ajute să miște piatra care acoperea mormântul, ele au văzut că acesta era deja deschis. Și întrând înăuntru au văzut un înger îmbracat în alb ce le-a binevestit Învierea. Cutremurate și speriate, ele au fugit de-acolo, fără să spună nimănui nimic, pâna când Maria Magdalena, revenind singură la mormânt, l-a văzut chiar pe Domnul, înviat.

Calendar ortodox marți, 3 August. Un mare sfânt este celebrat astăzi în România. Toți creștinii îl cunosc