Unul dintre cei mai cunoscuţi piloţi francezi din toate timpurile a încetat din viaţă, la vârsta de 84 de ani.

Jean-Pierre Jaussaud, dublu câştigător al unei dintre cele mai grele curse auto din lume

Este vorba despre Jean-Pierre Jaussaud, dublu câştigător al celebrei Cursei de anduranţă de 24 de ore de la Le Mans, în anii 1978 şi 1980.

Anunţul a fost făcut joi, 22 iulie, de către Automobile Club de l’Ouest (ACO), organizaţia ce patronează cursa de la Le Mans, transmite agenţia AFP.

Pierre Fillon, preşedintele ACO: “Emoţia sa pe podium în 1978 a marcat o generaţie de pasionaţi. Victoria sa în 1980 cu coechipierul şi prietenul său Jean Rondeau va rămâne pentru totdeauna una din cele mai mari performanţe ale sportului automobilistic.”

Jean-Pierre Jaussaud a luat startul de 13 ori în Cursa de 24 de ore de la Le Mans, pe care a câştigat-o de două ori. Participările sale au fost între anii 1966 şi 1983. Jaussaud a concurat în special pentru echipele Matra, Renault-Alpine (cu care a câştigat în 1978) şi Rondeau (cu care a luat al doilea trofeu, în 1980).

Din păcate, nu a ajuns niciodată să piloteze în Formula 1

Jean-Pierre Jaussaud a avut ocazia să testeze maşina Renault de Formula 1, însă colaborarea nu a mers mai departe. Din păcate, francezul nu a ajuns să concureze în “Marele Circ”, aşa cum au făcut-o alţi piloţi celebri din generaţia sa, precum Jean-Pierre Beltoise, Gerard Larrousse sau Henri Pescarolo. Pescarolo a fost şi el o legendă a Cursei de la Le Mans, având un număr record de participări de 33, câştigând de patru ori cursa.

Cu toate acestea, Jaussaud a avut o carieră frumoasă în monoposturile din Formula 3 şi Formula 2. Francezul a câştigat Marele Premiu de Formula 3 de la Monaco în 1968, titlul naţional la aceeaşi categorie în 1970, iar apoi a devenit vicecampion european de Formula 2 în 1972.

Jean-Pierre Jaussaud a luat parte şi la Raliul Paris-Dakar pentru echipa lui Jean Rondeau. Jaussaud a continuat să piloteze până la vârsta de 55 de ani, în anul 1992 el luând decizia să se retragă şi să devină instructor de pilotaj.

Sursă foto: Dreamstime