Baron Wolman, primul fotograf al legendarei reviste Rolling Stone, care a surprins momente importante din istoria rockului în instantanee de neuitat cu Jimi Hendrix şi Grace Slick, a murit luni, la 83 de ani, după o lungă luptă cu scleroza laterală amiotrofică (SLA), a confirmat miercuri publicaţia locală NPR, citată de EFE.

Wolman a început să lucreze ca fotoreporter în San Francisco în anii 1960, la puţin timp după ce împlinise 30 de ani şi după ce petrecuse o perioadă de timp la Berlin, unde a documentat ridicarea Zidului Berlinului.

”Unul dintre eroii nerecunocuţi”

Iubitor al muzicii, el a devenit în 1967 primul fotograf al revistei Rolling Stone, unde a lucrat până în 1970, perioadă în care a fost autorul tuturor imaginilor apărute în revista de cultură rock.

Iniţial, Wolman a lucrat în mod gratuit în schimbul păstrării dreptului de autor asupra fotografiilor, beneficiu pe care l-a valorificat mai târziu.

În introducerea autobiografiei sale, Jann Wenner, fondatorul publicaţiei Rolling Stone, l-a descris pe Wolman ca pe unul dintre „eroii nerecunocuţi” din prima etapă a publicaţiei pentru că a ajutat la crearea unui „stil vizual al revistei şi a pus bazele succesorilor săi”.

A documentat fotografic festivalul de la Woodstock

Wolman era cunoscut pentru sinceritatea fotografiilor sale, care ilustrau spirtul persoanei portretizate fără ca subiectul să fie nevoit să mai pozeze.

Experţii consideră că el a captat unele dintre imaginile cele mai tensionate ale lui Hendrix pe scenă, mai ales la concertele din Filmore West, în 1968, şi la Festivalul Woodstock.

Memoria colectivă a legendarului festival de la Woodstock se bazează pe imaginile lui Wolman, având în vedere că el a surprins tot ceea ce se întâmpla în jurul său, de la concerte, până în spatele scenelor sau din mijlocul mulţimii participante la eveniment.

Woodstock  a fost un festival de muzică intitulat ”Trei zile de pace și muzică”, ținut pe terenul unui fermier, în orașul Bethel, statul New York.

S-a desfășurat în perioada 15-18 august 1969, evenimentul fiind subiectul unui film documentar de trei ore, în care au fost surprinse atât momente muzicale din festival, cât și reacția entuziastă a publicului.

Woodstock 1969. Foto: Rolling Stone