Doliu în lumea caricaturiștilor! Kurt Westergaard, cel care i-a înfuriat pe musulmani, s-a stins din viață

Kurt Westergaard s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, notează Reuters. Acesta a fost caricaturist la ziarul conservator Jyllands-Posten. În anul 2005, acesta a făcut o caricatură a unui profet care purta pe cap un turban-bombă Caricatura a fost una dintre cele 12 publicate de ziar pentru a-și susține punctele de vedere cu privire la autocenzură și critica la adresa Islamului. Unii musulmani consideră jignitoare aceste caricaturi, fiind considerate tabu în Islam.

Caricaturile au provocat un întreg scandal și proteste în Danemarca. Guvernul danez a primit mai multe plângeri de la ambasadorii țărilor cu majoritate musulmană. Din această cauză, ambasadele au fost atacate și zeci de oameni și-au pierdut viața.

Totul a culminat cu atacul din anul 2015, atunci când 12 persoane au fost ucise într-un atac asupra redacției revistei satirice franceze Charlie Hebdo.

Caricaturistul a primit numeroase amenințări cu moartea

Publicarea caricatrilor a adus numai probleme pentru artistul danez. Acesta a primit numeroase amenințări cu moartea și a fost ținta unor tentative de asasinat.

Deși inițial s-a ascuns, acesta a decis să trăiască într-o casă puternic fortificată din Danemarca. În 2008, serviciul de informații danez a anunțat arestarea a trei persoane acuzate de intenția de a ucide pe Westergaard.

Doi ani mai târziu, poliția daneză a prins un somalez în vârstă de 28 de ani înarmat cu un cuțit în casa lui Westergaard. Mohamed Geele, în vârstă de 29 de ani, a fost condamnat pentru tentativă de crimă și terorism.

Westergaard a trebuit să locuiască cu un bodyguard la adrese secrete în ultimii ani.

Vorbind la agenția de știri Reuters în 2008, Westergaard a spus că nu regretă desenul său. El a spus că desenul a generat discuții „importante” despre locul islamului în țările occidentale.

„Aș face-o la fel (din nou) pentru că cred că această criză a desenelor animate într-un fel este un catalizator care intensifică adaptarea islamului”, a spus el.

Sursă foto: Dreamstime