Doliu imens după ce Susana Higuchi, fosta soţie a preşedintelui peruan Alberto Fujimori, s-a stins din viață. Tragicul anunț a fost făcut de familia sa, pe rețelele de socializare. Potrivit sursei citate, fosta primă doamnă a decedat miercuri după o lungă suferinţă, scrie AFP.

„După o lungă luptă împotriva cancerului, mama noastră, Susana Higuchi, a plecat către Domnul”, a anunţa fiica sa, Keiko Fujimori, lidera opoziţiei şi de trei ori candidată înfrântă în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Trebuie menționat faptul că fosta Primă Doamnă a Peru, Susana Higuchi și totodată fosta soţie a președintelui, a devenit ulterior foarte critică la adresa lui Alberto Fujimori, preşedinte din 1990 până în 2000.

Susana Higuchi a fost fiică a unor migranţi japonezi, iar înainte să moară a fost spitalizată într-o stare gravă de aproape o lună. Ea a murit la 71 de ani. De profesie inginer, aceasta a avut patru copii cu Alberto Fujimori.

Totodată, ea a fost și cea care i-a finanţat campania electorală în 1990, în momentul în care fostul șef de stat nu reuşea să adune fonduri. Ilustru necunoscut, Fujimori era dat în sondaje drept învins cu un scor mare de ultra-favoritul de atunci al scrutinului, scriitorul Mario Vargas Llosa.

Doliu imens. A murit fosta soție a președintelui Alberto Fujimori

Deși a fost prezentă activ în viața soțului ei, totul s-a schimbat în 1994, în perioada în care era Primă Doamnă. La acel moment,  Susana Higuchi a denunţat într-un scandal răsunător violenţe conjugale şi acte de tortură.

Ulterior, ea și fostul președinte din Peru au ales să se despartă, iar după divorţul său, ea a devenit unul dintre cei mai feroce critici ai regimului lui Alberto Fujimori, acuzându-l de corupţie.

Ambiția ei a continuat și un an mai târziu. Astfel, în anul 1995, Susana Higuchi a încercat chiar să-şi înfrunte fostul soţ la urne, însă nu a putut merge până la capăt în acest demers, Alberto Fujimori făcând să treacă o lege ce le interzicea membrilor familei sale apropiate să poată accede la putere.

Ulterior, ea a îmbrăţişat o scurtă carieră politică în calitate de deputată, din 2001 până în 2006, în cadrul unui partid de opoziţie, ceea ce a înstrăinat-o de o parte din familia sa. Familia s-a regăsit însă, iar fosta Primă Doamnă s-a împăcat cu copiii săi şi a susţinut-o pe fiica sa Keiko în timpul scrutinelor prezidenţiale din 2016 şi din 2021.

De menționat este faptul că, în timp ce fosta sa soția a murit, starea de sănătate a fostului șef de stat este destul de dificilă. Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori, 83 de ani, este în prezent spitalizat sub supravegherea poliţiei pentru o problemă cardiacă.

Din 2007, el ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii, comise în cei zece ani de preşedinţie.