Doliu în România. Omul de afaceri Gelu Tofan a încetat din viață la doar 61 de ani. Vestea cumplită a fost dată de Adrian Tofan, fiul omului de afaceri botoşănean. Gelu Tofan a fost fondatorul Tofan Grup Internațional, care în 2000 era cel mai mare producător independent de cauciucuri din Europa Centrală și de Est. În 2001 a vândut către grupul francez Michelin cele două fabrici de anvelope Silvania Zalău și Victoria Florești, dar și firma de reșapare Tofan Recap – în urma unei tranzacții estimate la acea vreme la 100 de milioane de dolari..

„Tata a fost diagnosticat cu cancer de pancreas în stadiul 4, cu metastaze la ficat, plămâni şi splină, în data de 26 august 2021. Inoperabil, cu şanse de reuşită a tratamentului convenţional cu citostatice spre zero. A considerat că nu merită chinul prelungit, nici el şi nici familia.

În martie-aprilie, făcuse o formă dură de Covid-19, însă nu a necesitat internare. S-a vindecat, iar de atunci, s-a plans de lipsa de putere, şi a început să scadă în greutate. În luna august, a făcut un set de analize de sânge, iar rezultatele analizelor hepatice au fost dezastruoase, în special GGT-ul – de peste 20 ori faţă de normal”, a spus fiul afaceristului pe pagina sa de Facebook.

Ultimul său proiect a fost şi cel mai ambiţios din carieră

El a povestit că Gelu Tofan era un anti-fumător convins, facea des sport, avea o dietă sănătoasă, nu consuma decât ocazional vin roşu. Familia acestuia nu ştiu să fi avut cineva această boală. Pe de altă parte, a dezvăluit fiul afaceristului, Gelu Tofan avea insomnii de ani buni şi era foarte stresat.

„A reuşit să îşi cunoască primii trei nepoţi, pe care îi iubea nespus, şi ştiu că şi-ar fi dorit să îi cunoască şi pe cei ce vor veni. Tata şi-a trăit ultimele săptămâni din viaţă în satul natal, Todireni, din judeţul Botoşani.
Ultimul său proiect a fost şi cel mai ambiţios din carieră – amenajarea râului Prut pentru navigaţie. Tata avea regretul că nu va mai apuca să îl vadă finalizat”, a comentat fiul lui Tofan.

În anul 1999, Patriarhia Română i-a acordat lui Gelu Tofan ordinul “Crucea Patriarhală”, pentru construcţia unei biserici în judeţul Botoşani.

Gelu Tofan a făcut enorm pentru țara sa. În august 2018, el a anunţat că vrea să readucă la viaţă „grâul roşu de Botoşani”. El a adus din Slovania câteva sute de seminţe şi încerca, într-un parteneriat cu o facultate de agricultură, să reînvie această cultură pe plaiurile botoşănene. În cadrul unui proiect finanţat parţial şi cu fonduri europene, Gelu Tofan a dezvoltat, la Todireni, satul său natal, o moară ultramodernă, cu sisteme automatizate şi un laborator performant de analiză al materiei prime, dar şi al făinii produse în moară, o investiţie care se ridică la opt milioane de euro.

sursa foto: https: monitorulbt.ro