Doliu uriaș în România. Actriţa Liliana Tomescu a încetat din viață. Actrița a murit la vârsta de 92 de ani. Evenimentul tragic s-a petrecut în Suedia, acolo unde era stabilită. Anunțul privind decesul actriței a fost făcut de Institutul Cultural Român (ICR) din Stockholm.

Liliana Tomescu s-a stabilit în Suedia împreună cu soţul ei, actorul Lucian Muscurel, în anul 1980. Un an mai târziu a absolvit cursurile intensive de limbă suedeză de la Universitatea din Göteborg. Eforturile sale au fost încununate de o diplomă care i-a oferit oportunitatea de a lucra la toate nivelele de limbă.

Născută în anul 1929, Tomescu a fost absolventă a Institutului de Artă Dramatică. Ea a fost actriţă a Teatrului Notarra din Bucureşti timp de 30 de ani. A jucat cu mari actori, precum George Constantin, Victor Rebengiuc, Ştefan Iordache, Constantin Codrescu. Spectacolul „Pygmalion” a fost jucat de 500 de ori, iar „Adio, Charlie!“ de 870 de ori.

Cetăţean de onoare al orașului Stockholm

Liliana Tomescu și-a văzut răsplătite eforturile sale. În anul 1964 a primit tilul de „Artistă Emerită“, stabilind, în România, un record fiind cea mai tânară actriţă (35 de ani) care l-a primit vreodată. În anul 1991, a primit şi în Suedia, de la primăria oraşului Stockholm, titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului. Această distincție i-a fodst oferită drept recunoaştere a activităţii sale în domeniul învăţământului de teatru. Artista a revenit în ţara de origine în 2006, când a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate artistică de UNITER, cel mai important for teatral din România, transmite ICR.

În 2021, a apărut monografia „Liliana Tomescu”, semnată de Marina Spalas şi Sergiu Cioiu şi publicată de Editura Integral.

„Prima viaţă a fost până la vârsta de 50 de ani în România, apoi a doua viată a fost alături de Lucian Muscurel în ultimii 40 de ani petrecuţi în Suedia”, a fost una dintre confesiunile făcute de Liliana Tomescu în carte.