Doliu în România! A murit arhitectul Marius Smighelschi

Doliu în România! A murit arhitectul Marius Smighelschi.

Acesta a decedat marți, 28 noiembrie 2023, la onorabila vârstă de 89 de ani. A fost unul dintre cei mai respectați specialiști în materie de acustică.

A câștigat numeroase premii la concursuri de arhitectură. În anul 2000, fost distins cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer.

„Cu durere, Uniunea Arhitecților din România anunță încetarea din viață, în data de 28 noiembrie 2023, a prețuitului și distinsului arhitect Marius Smighelschi. Dispariția a survenit la trei zile de la decesul soției sale, arhitecta Ana (Nuți) Keszeg care s-a stins sâmbătă 25.11.23.

Transmitem toate gândurile noastre bune, de consideratie și profundă prețuire pentru Omul și Profesorul Marius Smighelschi și soția sa. Transmitem condoleanțe surorilor sale, doamnele Ana Maria Smighelschi, Ioana Setran si familiei îndurerate.

Vom anunta data la care va avea loc serviciul religios la Capela Cimitirului Bellu și înmormântarea care va avea loc la Blaj”, a transmis, marți, Uniunea Arhitecților din România.

Marius Smighelschi, unul dintre cei mai respectați specialiști în materie de acustică

Marius Smighelshi a fost fiul cunoscutului arhitect Victor Smighelschi, personalitate plurivalentă a arhitecturii interbelice. A absolvit Institutul de Arhitectură Ion Mincu din București, dându-și doctoratul în arhitectură, cu teza „Elemente de confort acustic în proiectarea de arhitectură”.

De-a lungul vieții sale, a avut o neîntreruptă activitate didactică. A parcurs toate etapele didactice. În anul 1992, a devenit profesor. A fost decan între anii 1990-1996.

„A participat cu dedicație și pasiune la formarea multor generații de arhitecți”, a transmis sursa citată anterior.

A fost autor, coautor si colaborator a peste 75 de lucrări tehnice de cercetare științifică fundamental și aplicativă. A publicat articole în reviste de specialitate. A avut rubrici permanente în revista locală „Arhitectura”. A inițiat bănci de informații în construcții, arhitectură și urbanism. A publicat cursuri universitare și lucrări de specialitate.

Doliu în România! A murit Geo Darie

Din nefericire, România a mai pierdut un alt om de valoare. Este vorba despre Geo Darie, profesor în cadrul Facultății de Energetică.

Din anul 1990, a devenit asistent în cadrul Facultății de Energetică. A ocupat succesiv toate funcțiile didactice. Din anul 2005, a devenit profesor. Pe lângă activitățile didactice și de cercetare efectuate de-a lungul vieții, el s-a implicat și în activitățile administrative, fiind prorector (2012-2013, 2015-2020), rector (2013-2014) și decan al Facultății de Energetică (2008-2012). În plus, a fost și Director al Departamentului de Producere și Utilizare a Energiei (2003-2008).

A fost director adjunct al Programului Național De Cercetare Dezvoltare Inovare – Mener. A fost membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România și director al Centrului de Cercetări Avansate.

„Cu tristeţe nemărginită vă anunţăm că Geo DARIE, profesor, prieten, coleg drag și OM deosebit ne-a părăsit astăzi pentru cele veşnice. (…) A fost un om cu dăruire deosebită pentru şcoală, care a avut contribuții extrem de valoroase, atât la dezvoltarea facultății, cât și a universității.

A avut întotdeauna gândul bun, blandeţe cuvântului, un calm și un echilibru deosebit, mereu a fost un sprijin pentru comunitatea noastră şi nu numai, un OM de echipă, pierderea lui fiind imensă pentru noi toți.

Drum lin spre cer, OM minunat! Ne vei lipsi, cu atât mai mult în momentele dificile! Dumnezeu să te odihnească în pace!”, a transmis, miercuri, Facultatea de Energetică – UPB.