Recomandarile privind plasarea economiilor se idreapta catre valuta, banci si terenuri. Prabusirea zgomotoasa a Fondului National de Investitii, i primavara acestui an, a zguduit serios icrederea populatiei i acest gen de institutii financiare, i general. Intrarea i faliment a Bancii Internationale a Religiilor, situatia incerta a Bancii Unirea si scandalul i care a fost implicata Casa de Economii si Consemnatiuni, considerata cea mai sigura institutie bancara din Rominia, nu au fost de natura sa linisteasca temerile celor care icearca sa gaseasca o solutie pentru economiile lor.
Oferta institutiilor rominesti i ceea ce priveste posibilitatile de plasare a banilor este zgircita. in plus, omul obisnuit poate face cu greu diferenta itre un bancher serios si un aventurier, itre un fond mutual cu o politica prudenta si unul care joaca banii depunatorilor la ruleta.
La aceste incertitudini se adauga fluctuatia dobinzilor, evolutia cursului de schimb si fluctuatiile mari de pret de pe piata imobiliara. intrebarea legitima pentru fiecare om care are ceva economii pe care doreste sa le plaseze este „Ce fac cu banii?”.
Nu exista un raspuns simplu. in functie de planurile de viitor, de dorinta de a-si asuma un risc mai mare sau mai mic si de suma de care dispune, fiecare isi poate alege o anumita varianta. Un sfat poate fi oricind binevenit. Am rugat trei oameni care urmaresc ideaproape evolutiile economiei rominesti sa raspunda la itrebarea „Ce as putea face cu banii i contextul actual din Rominia?”
Raspunsurile sunt extrem de nuantate. in functie de apetitul fiecaruia pentru risc si de cunostintele despre piata, ordinea investitiilor preferate difera. Daca vorbim de plasamente pe termen scurt, dolarul ramine la loc de cinste i clasament. Mai ales ca ideplineste, la un loc, mai multe criterii esentiale i conjunctura actuala: este un plasament cu lichiditate maxima (poate fi oricind transformat i moneda nationala), este accesibil si destul de sigur din punctul de vedere al cistigului. Plasamentele i lei sunt si ele recomandate, dar doar dupa un calcul riguros pentru ca este posibil ca, pentru unele banci, dobinzile oferite sa fie mai scazute decit rata inflatiei.
Pentru investitiile pe termen mai lung, domeniul imobiliar se arata a fi interesant, mai ale i ceea ce priveste terenurile agricole. Cele din imediata apropiere a oraselor mari din tara sunt, de asemenea, investitii care se vor dovedi profitabile, dar pe termen lung.
Nu este de neglijat nici faptul ca
perioada actuala, premergatoare alegerilor, este o perioada i care se recomanda prudenta i investitii. Evolutiile economiei sunt marcate de procesul electoral.    

Matei Paun, presedinte DNT
„Daca iau i considerare toate variantele clasice de plasament, cred ca as alege dolarul. Nu marca germana sau alta valuta europeana. Am vazut prognoze care arata ca raportul euro/dolar ar putea ajunge la 0,75/1.
Obligatiunile de stat i lei nu sunt un plasament foarte atractiv. Dobinzile sunt inferioare, dupa parerea mea, devalorizarii. Acelasi lucru se itimpla i cazul dobinzilor bancare. N-as plasa banii nici i titluri de stat, nici i banci. As studia, isa, cu atentie, emisiunile de titluri i valuta, daca vor mai fi lansate de catre Ministerul de Finante.
Piata de capital nu ma atrage. Orice titlu am alege, la itimplare, dintre cele mai bune i ceea ce priveste performantele la Bursa, nu a adus cistig. Ma refer la performantele cumulate pe parcursul ultimului an sau doi.
Aceasta este o perioada i care investitorii trebuie sa stea linistiti. Nu este o perioada i care sa apara oportunitati deosebite. Este momentul i care oamenii tin economiile i valuta, i depozite bancare.
Terenurile sunt o optiune interesanta. Oriunde cauti i tara se gasesc terenuri foarte bune, la preturi interesante. Pe litoral, chiar la malul marii, am vazut terenuri care se vind cu cinci-sase dolari metrul.
Pe de alta parte, agricultura Rominiei este la pamint. Este un moment foarte bun pentru a cumpara terenuri agricole la preturi de nimic. in Giurgiu sau Ilfov sunt suprafete agricole de calitate. Valoarea lor va creste pe termen mediu si pot fi oricind date i arenda. Presa locala poate oferi informatii interesante legate de aceste oportunitati, dar nu sunt de neglijat nici surse cum ar fi primarii din provincie.
Casele sunt si ele o varianta de investitie. Nu ma refer la vilele mari din Bucuresti, ci la apartamentele mici din Capitala sau din orase ca Brasov, Cluj, Timisoara. Aici piata e mult mai putin aglomerata si, i cinci-sase ani, preturile vor creste.
Tot ca investitie pe termen lung, asigurarile de viata sunt o varianta. Mai ales cele care se fac i valuta.”

Florin Dolea, director general, East Fund Management (Bucharest)
„Pentru sume mici, pina la 10 milioane lei, cred ca m-as gindi la solutii lipsite de complicatii: depozite bancare, titluri de stat sau valuta, mai precis dolari. Pentru cei care doresc sa plaseze sume mai mari, lucrurile se schimba. Desi nimeni nu tine cont de el, principiul impartirii oualor i mai multe cosuri este sfint. Este gresit sa pui toti banii acolo unde ai cistigat cel mai mult.
O parte as investi-o i depozite bancare pe perioade scurte, de una pina la trei luni. Cele pe trei luni sunt cele mai avantajoase. Aparent, din cauza dobinzilor oferite, s-ar putea crede ca se pierd bani. Flexibilitatea oferita de astfel de depozite este, isa, un avantaj. Pot muta banii de la o banca la alta, dupa cum evolueaza dobinzile oferite. Nu vad schimbari majore ale dobinzilor, i sensul scaderii, pina la sfirsitul anului.
O alta parte as plasa-o, tot cu scop de economisire, i dolari.
in ceea ce priveste fondurile mutuale, decizia este complicata. Este greu de decis care este cel mai bun fond si este greu de monitorizat felul i care functioneaza. Nu gradul de risc, calculat dupa normele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, este important, ci managementul. De aceea este atit de greu de ales un fond.
Atunci cind pe piata romineasca vor aparea fonduri care vor investi pe piata internationala, investitia i astfel de fonduri s-ar situa, dupa parerea mea, imediat dupa depozitele bancare.
Daca ne referim la investitii, i adevaratul sens al cuvintului, investitia imobiliara este o solutie, dar cere o cantitate de profesionalism. Preturile, asa cum s-a vazut, nu au mers doar i sus. Daca este vorba de o casa, pretul, i linii mari, n-ar trebui sa depaseasca chiria calculata pe 100 luni. As face o lista cu preturile diverselor case si cu chiria care ar putea fi obtinuta. As alege acea investitie pentru care raportul pret/chirie este cel mai mic. Nu m-as aventura sa investesc i terenuri, pentru ca pretul depinde de prea multe detalii: apropierea de un drum, deschiderea etc.
Actiunile sunt, i opinia mea, pe ultimul loc, pentru ca prezinta cel mai mare risc. Nu sunt informatii despre companiile cotate, cursul depinde de prea multi factori conjuncturali, nu este lichiditate.”

Dan L