La fiecare sfirsit de saptamina i citeva locuri din tara, cunoscute pentru curentii de aer ascendenti, peisajul devine multicolor. Zeci de pasionati de parapanta din Rominia si chiar din tarile vecine se lanseaza si stau ore i sir i aer. Altii isi tracteaza deltaplanele sau motodeltaplanele pina la o pista de lansare si se relaxeaza pilotindu-le. Aparatele sunt cumparate din strainatate, noi sau la mina a doua, ori sunt construite chiar de catre proprietari. Pasiunea pentru zbor a acestora a aparut fie din copilarie, fie s-a nascut mai tirziu, stirnita de vreo cunostinta sau prieten.
Nu este nevoie sa ai propriul aparat de zbor pentru a pilota. Acestea pot fi ichiriate. Este isa necesar sa stii sa pilotezi.
Modul i care se face scoala de pilotaj sportiv sau de agrement seamana cu procedura de la scoala de soferi: Se fac cursuri teoretice, se da un examen si cine e suficient de bine pregatit si il ia, merge mai departe, la orele de zbor.
Tinerii itre 16 si 22 de ani pot face cursurile de pilotaj gratis, la unul dintre cele 16 aerocluburi teritoriale care tin de Aeroclubul Rominiei. „in fiecare iarna, la Aeroclubul Rominiei se iscriu sute de tineri pentru a obtine brevete de pilotaj sau parasutism. Cursurile sunt gratuite dar, numarul de locuri fiind limitat, se face departajarea i functie de rezultatele obtinute la testul teoretic”, declara Constantin Voicu, directorul general al Aeroclubului Rominiei. Practic, cursantul nu trebuie decit sa fie declarat apt pentru zbor, dupa un control medical strict, si poate participa la cursurile teoretice. Dupa citeva zeci de ore i care ivata aerodinamica, meteorologie, orientare si, bineiteles, caracteristicile aparatului pe care va zbura, urmeaza examenul. in urma acestuia, din cele citeva sute de candidati, sunt selectati cei citiva fericiti care vor ivata efectiv sa zboare. Numarul de locuri este itotdeauna mult prea mic fata de solicitari, fiind limitat de aparatele putine si de costul ridicat al unei ore de zbor. La aeroclub se fac cursuri de parasutism, de planorism, si de zbor cu motor, pe avioane de acrobatie Zlin. Cine nu reuseste sa intre pe un loc disponibil sau a trecut de virsta la care beneficiaza de gratuitate, poate sa obtina un brevet de zbor sau de parasutism, contra cost. Cum costurile unei ore de zbor (amortizarea aeronavei, ulei, carburant) sunt foarte mari, acestea se reflecta i costul orei de instruire.
in afara de instructorii de la Aeroclub se poate apela la instructorii scolilor de zbor private. in Rominia exista peste 50 de asemenea cluburi, asociatii sportive sau SRL-uri, care i functie de profil, ii ivata pe doritori sa piloteze diverse aparate de zbor, de la parapanta fara motor, pina la avioane ultrausoare sau baloane cu aer cald. Toate aceste asociatii se afla sub tutela Aeroclubului Rominia. „Aeroclubul Rominiei e autoritatea aeronautica delegata pentru aeronavele ultrausoare, experimentale, constructii de amatori si aerostatele pentru activitati sportive, prin Detasamentul de aeronave ultrausoare”, ne spune Cristian Girica, comandantul Detasamentului de aeronave ultrausoare. in majoritatea asociatiilor sportive, platind o cotizatie, doritorii pot ivata sa zboare, fie cu aparatul propriu, fie cu aparatele asociatiei, achitind costurile unei ore de zbor. Examenele de obtinere a brevetului se dau cu o comisie, din care fac parte instructori autorizati de Aeroclubului Rominiei, fie angajati proprii, fie instructori particulari.    

Aerocluburi particulare unde pot fi urmate cursuri de pilotaj

1. Avioane ultrausoare
Aeroclubul Amfora-Bucuresti,
tel.: 092.343.869
Aeroclubul Charlie Bravo-Arad, tel.: 057.253.901
Asociatia sportiva Paranord-
Timisoara, tel.: 098.601.416

2. Motodeltaplane
Ikarus-Bucuresti, tel.: 092.387.465
Paranord-Timisoara, tel.: 094.587.609
Easy Fly-Ploiesti, tel.: 092.322.352

3. Deltaplane
Petrolul Cimpina, tel.: 093.203.353
Aripile Albe Dobrogea-Constanta,
tel.: 093.540.913
Ikarus-Bucuresti, tel.: 092.387.465

4. Parapanta
Fundatia de Aeronave Ultrausoare-Brasov, tel.: 094.159.297
Paranord Baia Mare, tel.: 094.352.774
ASPAR-Cluj, tel.:094.547.910

5. Balon cu aer cald
Invest Rominia Forum-Bucuresti,
tel.: 093.245.924
Media Service Plus-Bucuresti,
tel.: 092.617.038
Mobimex-Bucuresti,
tel.: 092.269.092

PreL?urile cursurilor de zbor

Aeroclubul Rominiei
Planor    79USD/ora (10 ore)
Zbor cu motor    89 USD/ora (40 de ore)
Parasutism    17USD/salt (10 salturi)
Aerocluburile private
(preturi estimative pe ora de zbor)
Avion ultrausor    60 USD (40 de ore)
Modeltaplan    50 USD (25 de ore)
Parapanata    5-10 USD (10-25 de ore)
Balon cu aer cald    500-600 USD (16 ore)

Lista cu aerocluburile unde cursurile de zbor pot fi urmate gratuit
Traian Vuia-Arad
Crisana-Oradea
Aurel Vlaicu-Bucuresti
Moldova-Iasi
Mircea Zorileanu-Sinpetru (Brasov)
Mircea Zorileanu-Ghimbav (Brasov)
Traian Dirjan-Cluj-Napoca
Samus-Satu-Mare
Gheorghe Banciulescu-Ploiesti
Grigore Bastan-Suceava
Mures-Tirgu Mures
Oltenia-Craiova
Maramures-Baia Mare
Dacia-Deva
Transilvania-Sibiu
Henri Coanda-Pitesti