Potrivit raportului, “România a făcut plata taxelor mai uşoară pentru companii datorită utilizării sistemului electronic pentru completarea declaraţiilor fiscale şi plata taxelor”. Indicatorul a rezultat din analiza numărului de plăţi anuale,a timpului petrecut pentru completarea declaraţiilor şi plata taxelor, a procentului taxelor în profitul unei companii. România ocupă locul 52, în 2015, faţă de locul 128, anul trecut. Instituţia precizează că metodologia a fost modificată în acest an, astfel că datele nu sunt perfect comparabile.

Numărul total de plăţi pe an: 14. Indicatorul reflectă numărul total de taxe şi contribuţii plătite, metoda de plată, frecvenţa plăţilor, frecvenţa completării declaraţiilor şi a numărului de autorităţi implicate în proces în cazul unei companii aflate în al doilea an de activitate.

Timpul necesar pentru pregătirea, completarea şi plata (sau reţinerea) impozitului pe profit, TVA, impozitelor pe muncă, inclusiv taxe pe salarii şi contribuţii sociale: 159 de ore.

Suma taxelor pe profit plătită de o companie ca procent din profitul commercial: 10,7%.

Suma taxelor şi a contribuţiilor obligatorii pe muncă plătite de o companie ca procent din profitul commercial: 31,5%.

Rata totală de taxare care măsoară suma taxelor şi contribuţiilor obligatorii care se plătesc de către o companie în al doilea an de funcţionare, ca parte din profitul commercial: 43,2%.