Igor Dodon a dat asigurări că va depune chiar de săptămâna viitoare o cerere privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu şi soţiei sale. 

În cadrul aceleiaşi emisiuni, preşedintele ales al Republicii Moldova a declarat că, până la Anul Nou, Anatol Şalaru nu va mai deţine funcţia de ministru al apărării. 

'Procedura de acordare a cetăţeniei a fost încălcată. Iar asta va sta la baza cererii pentru retragerea acestei cetăţenii. Dacă Băsescu vrea să devină cetăţean al Republicii Moldova, (trebuie) să o primească legal, aşa cum se cuvine", a spus Igor Dodon. 

Igor Dodon a atenţionat încă în timpul campaniei electorale pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale că, în cazul în care va câştiga scrutinul din 13 noiembrie, îi va retrage fostului preşedinte român Traian Băsescu cetăţenia moldoveană, recent obţinută. "Ştiu că atunci când au fost depuse actele pentru acordarea cetăţeniei s-a încălcat procedura. Dle Băsescu, profitaţi acum. După data de 14 noiembrie veţi pierde aceasta cetăţenie pe care nu o meritaţi', declara la acea dată Dodon, în cadrul unei dezbateri televizate. 

În ceea ce priveşte situaţia din cadrul Partidului Liberal din Republica Moldova, Dodon a declarat la NTV că susţine apelul preşedintelui acestei formaţiuni, Mihai Ghimpu, de a-l demite pe Anatol Şalaru din funcţia de ministru al apărării. Dodon a subliniat că demiterea lui Şalaru va fi primul lucru pe care îl va face după învestirea sa oficială în funcţia de preşedinte. 

Ghimpu a declarat miercuri că premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, este obligat să-l demită pe ministrul apărării Anatol Şalaru, după ce Biroul Politic al Partidului Liberal (PL) i-a retras acestuia sprijinul politic. 

În cadrul emisiunii de la NTV, Igor Dodon a mai declarat că îşi va ţine promisiunea de a interzice unionismul. În timpul campaniei electorale, Dodon a afirmat că susţinătorii mişcării unioniste nu vor avea nicio şansă în cazul în care el va deveni şeful statului. El a mai spus atunci că susţine stabilirea unor relaţii bune cu România, însă a subliniat că deşi sunt fraţi, românii şi moldovenii trebuie să rămână "fiecare la casa lui". 

SURSA: Agerpres