Zeci de mii de români vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani de zile, fără nicio penalizare, din cauza poluării. Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, după ce anul trecut a ajuns şi în Senat.

Mai exact, este vorba despre locuitorii din Ploieşti, judeţul Prahova, şi dintr-o serie de comune învecinate. Anunţul a fost făcut marţi de către deputatul PSD Laura Fulgeanu-Moagher, pe pagina sa de socializare.

“Astăzi, în plenul Camerei Deputaților, a fost adoptat proiectul de lege pe care l-am inițiat în 2019, prin care locuitorii Municipiului Ploiești și ai comunelor Bucov, Valea Călugărească, Blejoi, Berceni, Bărcănești, Pucheni, Brazi si satul Strejnicu din comuna Târgşoru-Vechi – cele de pe o rază de cel puțin 8 km de la marginea municipiului Ploiești, vor avea dreptul la reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevazută la art.65, alin.(4) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

S-a făcut dreptate pentru locuitorii din jurul Ploieștiului, prin includerea municipiului în lista zonelor afectate de poluare”, a scrie deputatul social-democrat.

Legea merge acum la preşedintele Iohannis pentru promulgare. Proiectul integral poate fi consultat AICI.

În proiectul care a ajuns anul trecut la Senat se preciza faptul că beneficiază de această facilitate, respectiv reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, „persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza prelucrării țițeiului”, fiind menționate municipiul Ploiești și comuna Brazi, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, potrivit observatorulph.ro.

La începutul lunii august, Asociaţia “Stop Poluării Oraşului Ploieşti” demara o petiţie online pentru strângerea de semnături pentru includerea municipiului Ploieşti în zonele afectate de poluarea generată de industria de rafinare a petrolului. Asociaţia s-a inspirat din modelul prin care zeci de localităţi din judeţul Hunedoara beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, tot din cauza poluării.

Măsură similară şi în judeţul Braşov

Măsura reducerii vârstei de pensionare cu doi ani se va aplica şi persoanelor din localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, din cauza poluării cu amoniac generate de platformele industriale care au funcționat sau funcționează în zonă.

De această prevedere vor beneficia şi angajații domiciliați în localitățile situate pe o rază de 8 km în jurul celor două unități administrativ-teritoriale amintite, respectiv cei din comunele Beclean, Mândra și Ucea, potrivit brasovstiri.ro.