Au fost publicate deciziile de recalculare

Casa de Pensii a prezentat noul aspect al documentelor prin care se vor comunica recalculările pensiilor către beneficiari. La finalul lunii mai, pensionarii vor primi primele notificări care le vor arăta în mod concret suma pe care o vor primi lunar începând cu luna septembrie.

În perioada iunie-august, majoritatea notificărilor privind recalcularea pensiilor vor fi distribuite către pensionari. Fișa cuprinde informații despre perioadele de contribuție, cele în care nu s-au făcut contribuții, valoarea pensiei standard și cea redusă.

Cei aproximativ 5 milioane de pensionari din România așteaptă cu interes acest document. Conform declarațiilor făcute de reprezentanții Casei Naționale de Pensii, doar 3 milioane de persoane vor beneficia de această majorare.

Cu toate că recalcularea ar putea indica o reducere a pensiei pentru restul beneficiarilor, conform legii pensiilor, nicio pensie nu va fi redusă și va rămâne la valoarea actuală.

Cum arată deciziile?

Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, a declarat că primele notificări privind majorările de pensii vor fi trimise pensionarilor la sfârșitul lunii mai.

Începând cu luna iunie și până pe 31 august, toți pensionarii vor primi notificări referitoare la valoarea pensiei pe care o vor primi începând cu data de 1 septembrie.

În luna august se va desfășura procesul de reemitere a cupoanelor de pensii.

Taloanele vor fi personalizate cu detalii esențiale despre pensie, incluzând modul de calcul, punctele de stabilitate obținute și punctele de contributivitate ale fiecărui pensionar. Aceste informații vor fi prezentate într-un format clar și accesibil, facilitând înțelegerea și evaluarea corectă a beneficiilor.

În plus, pentru a oferi o experiență vizuală mai intuitivă, taloanele vor fi îmbogățite cu culori distinctive.

Pensiile majorate vor fi expediate prin poștă începând cu data de 2 septembrie. Cele pe card vor fi disponibile începând cu data de 12 septembrie.

Decizie
Decizie/SURSA FOTO:newsweek.ro

Românii care beneficiază de o a doua recalculare

Pentru pensionarii care s-au pensionat înainte de 2001, orele suplimentare, orele de noapte, sporurile și primele nu vor fi luate în considerare în calculul pensiilor lor.

Acești pensionari beneficiază de o perioadă de grație între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025 pentru a furniza documentele relevante la Casele de Pensii. Ele trebuie să ateste:

  • orele suplimentare efectuate
  • orele de noapte
  • sporurile
  • și primele pe care le-au primit

Numai prin prezentarea acestor documente la Casele de Pensii li se va recalcula pensia și vor primi sume suplimentare.