Dobânzile bancare scad de la lună la lună

Dobânzile oferite de băncile din România pentru depozitele în lei înregistrează o scădere lună de lună. Totuși, ele rămân o opțiune mai profitabilă decât păstrarea banilor sub saltea.

În prezent, cea mai atractivă dobândă pentru depozitele în lei, pe o durată de 12 luni, se situează la 7%. Astfel, pentru o sumă de 10.000 de lei, investită timp de un an în cel mai avantajos depozit bancar disponibil pe piață, ai avea un câștig de 630 de lei, după deducerea impozitului.

Dobânzile oferite de bănci în lei au reușit să înregistreze un nivel peste rata inflației din România. Însă perspectivele pentru randamentele obținute din deschiderea unui depozit bancar nu sunt foarte impresionante. În prezent, cea mai atractivă dobândă pentru depozitele pe o perioadă de 12 luni este de 7%, cu o diferență de sub 1 procent față de rata inflației pentru luna martie.

Depozitele bancare au pierdut din atractivitatea lor comparativ cu perioada în care inflația era în creștere rapidă și se ofereau dobânzi care depășeau 9% pe an. Cu toate acestea, ele rămân o opțiune mai bună decât păstrarea economiilor sub saltea.

Cele mai bune dobânzi bancare pe 12 luni

S-au analizat cele mai competitive rate de dobândă pentru depozitele în lei pe o perioadă de 12 luni, oferite de băncile menționate.

În general, majoritatea acestor bănci oferă condiții mai bune pentru depozitele deschise online. Unele instituții au oferte speciale pentru clienții care își primesc veniturile prin intermediul lor.

1. TechVentures Bank 7%
2. tbi Bank 6,85%
3. Procredit Bank 6,55%
4.  Salt Bank 6,5%
5. Alpha Bank 6,3%
6. Intesa San Paolo 6,25%
7. Vista Bank 6,2%
8. OTP Bank 6%
9. Patria Bank 6%
10. CEC 5,9%

 

Băncile la care își păstrează banii Marcel Boloș și Mugur Isărescu

Depozitele bancare reprezintă o opțiune de economisire și pentru cei responsabili de finanțele țării. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, are 14 depozite bancare în lei la diverse bănci din România. Cea mai mare sumă este depozitată la CEC Bank, o instituție de stat. Acolo, deține 432.000 lei în 6 depozite.

De asemenea, acesta menține o sumă semnificativă la cea mai mare bancă din țară, Banca Transilvania, având 4 depozite cu o valoare totală de aproape 400.000 de lei. La momentul actual, Banca Transilvania oferă o dobândă de 5,75% pentru depozitele în lei pe o durată de 12 luni.

Marcel Boloș are de asemenea depozite deschise la BCR, o bancă controlată de austriecii de la Erste. În total, deține 60.000 de lei în trei depozite în moneda națională. În prezent, BCR oferă o dobândă de 5,6% pentru depozitele în lei pe 12 luni. Dispune însă de oferte mai avantajoase pentru perioade de maturitate mai scurte.

Banca propune o dobândă de 6,7% pe an pentru depozitele cu o durată de 5 luni, cu condiția transferului salariului la BCR, scrie WallStreet.

Marcel Boloș
Marcel Boloș / SURSA FOTO: Facebook

În ceea ce îl privește pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, interesul său pentru depozitele bancare nu a fost la fel de pronunțat ca în cazul șefului de la Finanțe. Conform declarației sale de avere, deține 1,7 milioane de lei în titluri de stat și doar 0,6 milioane de lei în depozite bancare.

Băncile la care a optat guvernatorul BNR pentru a-și constitui depozite sunt UniCredit Țiriac Bank (depozitele fiind înființate înainte de schimbarea numelui în Unicredit Bank din 2015) și BCR.

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu