Pentru a simplifica lucrurile si a indeparta „teama” populatiei de banci, s-a recurs la intocmirea dosarului de credit direct in magazinul cu care banca are conventii incheiate. Numarul actelor necesare pentru obtinerea finantarii a fost redus la minimum de catre majoritatea bancilor. O alta facilitate este faptul ca raspunsul la cererea de creditare este oferit pe loc chiar de vanzator, (cazul Metro, Flanco sau Domo), imediat ce solicitantul a adus adeverintele de salariu si copiile de pe cartea de munca si a completat fisa scoring (punctajul oferit de banca la intrebari tip). Exista mici diferentieri pe care de obicei le semnaleaza chiar vanzatorul. In magazinele in care exista conventii cu mai multe banci, vanzatorul ofera solutia dorita de client. Daca se vrea obtinerea creditului in cat mai scurt timp, la magazinele Amadeus este recomandat creditul BRD, deoarece formalitatile dureaza doar doua-trei zile, spre deosebire de BCR, unde procedurile de aprobare si livrarea propriu-zisa a produsului se realizeaza in aproximativ doua saptamani.
Toate magazinele care au adoptat acest sistem livreaza marfa la domiciliu (in cazul produselor mari, frigidere, masini de spalat etc.). In cazul achizitionarii de aparate de aer conditionat, personalul magazinului asigura si instalarea, nu numai transportul. Nu acelasi lucru se intampla cu masinile de gatit si hotele aferente acestora. Aici este asigurat doar transportul. Magazinele nu percep nici un fel de taxa in plus pentru livrarile la domiciliu si instalarile aferente.
Ce diferentiaza totusi aceste oferte sunt anumite cerinte impuse de banca creditoare, mai exact obligativitatea existentei unui girant, stabilirea unui venit minim pentru obtinerea unui credit. Daca pana acum cateva luni exista un singur lant de magazine prin care bancile ofereau credite cu avans zero pentru bunuri de larg consum, acest fapt este posibil acum la oricare dintre magazinele care au conventii. Posibilitatea achitarii unui avans in momentul achizitionarii unui produs a devenit acum optionala. Problema girantului a ramas insa. Doar la Altex si Amadeus se poate obtine un credit fara giranti. La Selgros si Carrefour, girantul poate fi sotul sau sotia, iar veniturile luate in calcul la obtinerea creditului sunt cele pe familie, nu cele pe persoana.

La ce sa fiti atenti

· Cand se alege un produs electrocasnic, fie ca este cumparat cu banii cash, fie ca este luat pe credit, este necesara o analiza atenta a preturilor. Acelasi produs are preturi usor diferite in functie de magazinul de la care este cumparat. Acelasi aparat de aer conditionat, Samsung de exemplu, are pretul cuprins intre 17.999.000 lei si 19.999.990 lei, in functie de magazin. Un alte exemplu, combina frigorifica Zanussi cu doua motoare are pretul cuprins intre 14.999.000 lei si 16.999.990 lei.

· De asemenea, pentru achizitionarea in rate importanta este o comparatie a ratelor, si nu a dobanzilor afisate de magazin, acestea fiind de multe ori inselatoare, chiar daca metodele de calcul sunt corecte. Avem situatii in care o rata lunara pare cea mai avantajoasa, tocmai pentru ca in cuantumul sau nu sunt incluse comisioanele bancii creditoare sau nu se mentioneaza nivelul politei de asigurare.

· Limita minima de venit si solicitarea prezentei unui girant sunt alte aspecte care trebuie luate in calcul. Pentru a obtine o limita de venit cat mai suportabila, este necesara contractarea creditului pe o perioada maxima, astfel rata lunara va fi mai mica.

· Daca exista posibilitatea, este recomandabila rambursarea creditului prin rate lunare descrescatoare. La sfarsitul perioadei de creditare se va observa o economie de cateva milioane, rezultata din modul de calcul al dobanzilor.

Plus si minus la principalele magazine

· Pentru achizitionarea in rate a diverselor produse electrocasnice exista magazine care ofera facilitati anuntate de dobanda. Luate la bani marunti, creditele arata o alta realitate. La o dobanda afisata de magazinele Amadeus de 14%, pentru un credit de 30 de milioane de lei se plateste o rata de 1.310.000 lei. La Metro, la o dobanda de 18%, rata este de 1.374.114 lei. In schimb, la Selgros, dobanda afisata este de 27%, iar rata de 1.224.756 lei.

· Datorita faptului ca rata lunara include si comisioanele de administrare, si polita de asigurare a bunurilor, cea mai ieftina oferta se gaseste la Altex. La Selgros si Carrefour, rata lunara este cea mai mica, dar acest credit mai comporta si platile din momentul acordarii creditului, de 1.476.000 lei. La magazinele Domo este aceeasi situatie.