Astfel, dacă în 2009 doar 12% spuneau că au dat mită, în ultimele 12 luni numărul acestora aproape s-a triplat.

Peste 87% dintre români cred că nivelul corupţiei a crescut în România în ultimii trei ani. În acelaşi timp, 11% cred că acest nivel a rămas neschimbat şi doar 2 români dintr-o sută cred că nivelul corupţiei este în prezent mai mic decât acum 3 ani.

Totodată, 83% dintre români cred că guvernul este ineficient în lupta împotriva corupţiei şi doar 7% cred că masurile anticorupţie ale guvernului sunt eficiente. Situaţia este alarmantă pentru că anul trecut aceeaşi instituţie fundamentală a statului era judecată ca fiind ineficientă în proporţie de 59%, remarcă TI Romania. În timp ce în 2009 guvernul era considerat eficient de 39% dintre cetăţeni, în prezent doar 16% mai evaluează la fel acţiunile guvernamentale.

Partidele şi Parlamentul sunt instituţiile considerate cele mai corupte. Pe o scară de la 0 (cel mai puţin corupt) la 5 (cel mai corupt), acestea primesc 4,5. În afară de justiţie, sector privat şi presă, pentru celelalte instituţii nivelul evaluat al corupţiei este semnificativ mai mare decât în anii trecuţi, iar partidele politice, Parlamentul şi justitia primesc un scor peste 4 pentru incidenţa corupţiei.

Doar 3% dintre români au încredere în guvern şi guvernanţi cu privire la capacitatea lor de a lupta împotriva corupţiei. Din această perspectivă, românii sunt europenii cu cea mai scăzută încredere în guvern, urmaţi de letoni (5%), sloveni (7%) şi germani (8%). Ceea ce atrage atenţia este că 63% dintre români nu au încredere în nimeni în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, ceea ce ne plasează ca cea mai dezamagită naţiune europeană, la mare distanţă de celelalte.

Aproape 70% dintre români cred că implicarea cetăţenilor în acţiuni anticorupţie este importantă şi că astfel pot să determine schimbări. Încă şi mai mulţi, 80%, ar vrea să sprijine colegi şi prieteni activi civic în lupta cu corupţia şi aproape 60% s-ar implica ei înşişi în aceste acţiuni. 67% dintre cei chestionaţi în România ar raporta un caz de corupţie, potrivit TI Romania care consideră că din această perspectivă rezultatele sunt îmbucurătoare, cu toate că cetăţenii români continuă să se situeze printre cei mai puţin activi în lupta cu corupţia. Doar în Elveţia, Lituania, Polonia şi Republica Cehă procentele celor care ar raporta cazuri de corupţie sunt mai mici decât în România. Datele arată că, deşi nu au încredere în instituţii, românii au încredere în ei şi că un efort susţinut pentru încurajarea avertizorilor de integritate poate determina o atitudine vehementă a cetăţenilor împotriva corupţiei.

Barometrul evaluează totodată măsura în care instituţiile cheie şi serviciile publice sunt percepute ca fiind corupte şi identifică părerile cetăţenilor cu privire la eforturile guvernului în lupta anticorupţie. Ca şi alte rapoarte ale Transparency International, instrumentul este conceput pentru a completa opiniile experţilor asupra corupţiei din sectorul public puse la dispoziţie de către Indicele de Percepţie al Corupţiei şi informaţiile despre fluxurile mitei la nivel internaţional reflectate în Indicele Plătitorilor de Mită ale Transparency International. De asemenea, Barometrul furnizează informaţii cu privire la tendinţele corupţiei în percepţia publicului larg.
SURSA: Agerpres