În utimele 24 de ore, 17.358 de români și-au administrat prima doză de vaccin și 23.870 cea de-a doua, adică 41.228 în total.

În total, avem 4.531.945 de persoane vaccinate, 393.989 cu prima doză și 4.137.956 cu schema completă, conform raportului transmis de CNCAV.

În privința reacțiilor adverse, au fost înregistrate 20 în ultimele ore, 12 de la persoane vaccinate cu Pfizer, 1 cu Moderna, 2 cu AstraZeneca și 5 cu Johnson&Johnson. În total, sunt 16.364 de reacții adverse, dintre care 138 sunt în curs de investigare. De la începutul campaniei de vaccinare au fost făcute 8.466.467 de doze de vaccin.

Motivul pentru care oamenii nu mai vor să se vaccineze

O analiză Euronews arată un adevărat dezastru în România privind campania de vaccinare, după ce numărul persoanelor dornice să îl facă a scăzut dramatic în ultima perioadă, asta după ce la începutul campaniei ne situam pe primele locuri în Europa.

Principalele motive pentru care campania de vaccinare din România s-ar fi împotmolit țin de lipsa de infrastructură și de personal, însă și de procentul ridicat al populației din mediul rural care a avut un acces mai dificil la vaccin până acum. Acestea ar fi doar câteva dintre motivele pentru care campania de vaccinare din țara noastră a început să stagneze, transmite Euronews, într-o analiză publicată recent cu privire la situația din prezent.

Pe lângă aceste motive, mai sunt invocate reticența populației în privința vaccinului și lipsa încrederii în politicieni din România. În ciuda faptului că este una din cele mai sărace state din Uniunea Europeană, România a început campania de vaccinare mai rapid și mai în forță decât vecinii săi mai bogați, scrie Euronews, potrivit Libertatea

Cu toate acestea, campania de vaccinare dă semne că s-a împotmolit în ultimele săptămâni, după ce numărul de persoane care se prezintă pentru prima doză a scăzut constant. „Situația este chiar îngrijorătoare”, a declarat analistul politic Costin Ciobanu pentru Euronews.

Până la începutul lunii iunie, doar 25% din populație eligibilă, aproximativ 4,4 milioane de persoane, au primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid, ceea ce plasează România la coada Uniunii Europene. Doar Bulgaria are un bilanț mai slab.

„Până în acest moment, mare parte din persoane care sunt convinse de beneficiile vaccinului s-au imunizat”, a arătat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Sursă foto: Dreamstime