Lotul achiziţionat de Vastint este situat pe Şoseaua Gheorghe Ionescu Siseşti, nr. 194, în apropiere de viitoarea staţie de metrou Străuleşti – care ar trebui inaugurată până la finalul acestui an, potrivit estimărilor Metrorex.

„Tranzacţia reprezintă o investiţie strategică pe termen lung, ce are în vedere dezvoltarea unui proiect mixt, predominant rezidenţial. În perioada care urmează vom începe să lucrăm la planificarea urbană“, a declarat Antoniu Panait, directorul general al Vastint România.

Compania nu a precizat numele cumpărătorului, dar în aceeaşi zonă, în 2014, au fost executate silit o serie de loturi în suprafaţă totală de 30 hectare ce aparţineau grupului Avrig 35, fondat de omul de afaceri Alexander Hergan. Datoriile de 30,7 mil. euro pe care firmele lui Hergan le aveau la UniCredit au fost vândute atunci de bancă unei firme controlate de fraţii David şi Simon Reuben, prezenţi în topul milionarilor lumii cu o avere estimată la 12,1 mld. dolari. Pentru a-şi recupera banii, compania fraţilor Reuben a executat silit 38 de parcele de teren din zona Siseşti.

Acesta este al treilea teren cumpărat de divizia imobiliară a Inter IKEA, după fostele platforme industriale Timpuri Noi şi Baduc.

CITIŢI ŞI IKEA a ajuns la peste 150 mil. euro investite în România în 5 ani. Urmează 40 mil. euro în al doilea magazin

Grupul suedez IKEA, controlat de miliardarul Ingvar Kamprad, a intrat direct pe piaţa românească în 2010 când a achiziţionat cu circa 30 mil. euro magazinul IKEA, dezvoltat în franciză de omul de afaceri Gabriel Popoviciu în Băneasa, şi a cumpărat, prin intermediul diviziei sale imobiliare, terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din Bucureşti, pentru care a plătit 34,6 mil. euro. Un an mai târziu, compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 mil. euro în zona Orhideea din Capitală.

Pe lotul de la Timpuri Noi, Vastint România a început anul trecut construcţia speculativă a primelor două clădiri de birouri, dintr-un total de trei, care urmează a fi livrate în primul trimestru din 2017. Această primă etapă presupune un cost de dezvoltare de circa 50 mil. euro, sumă care include şi valoarea terenului.

Primele două imobile vor avea zece etaje şi o suprafaţă închiriabilă de 12.291 mp, respectiv 17.269 mp, iar clădirea a treia, structurată în forma literei E, va avea numai şapte nivele şi o suprafaţă de 20.061 mp. În continuarea componentei de birouri, Vastint are programată şi construcţia unor blocuri de locuinţe cu o suprafaţă de 50.000 mp, adică echivalentul a circa 700 de apartamente.

În urmă cu două luni, Vastint a obţinut şi autorizaţia de construire pentru complexul de birouri amplasat în locul platformei Baduc din zona Orhideea. Noul proiect va cuprinde trei clădiri de birouri cu o suprafaţă de 41.000 mp. Construcţia primei clădiri ar urma să înceapă în această primăvară.

CITIŢI ŞI Dezvoltatorii imobiliari care investesc doar bani proprii în proiecte de anvergură

În plus, retailerul de mobilă şi decoraţiuni interioare IKEA România a cumpărat anul trecut terenul de 13,7 hectare ce a aparţinut fabricii Anticorosiv de la fondul de investiţii Broadhurst Investments. IKEA a anunţat că va deschide aici al doilea magazin din reţeaua sa locală şi că unitatea va depăşi ca mărime magazinul din Băneasa, care are 26.000 mp. Investiţia în acest magazin va ajunge la 60 mil. euro, potrivit surselor Capital, sumă care include şi preţul de 19 mil. euro plătit pe teren. Totodată, suedezii au mai anunţat că au în plan deschiderea a încă opt magazine în următorii ani. Unul dintre amplasamentele posibile ar putea fi oraşul Iaşi. În 2013, IKEA a purtat negocieri cu proprietarii Era Shopping Park din Iaşi pentru deschiderea unui magazin în cadrul parcului de retail, însă acestea au eşuat.

Totuşi, cea mai mare investiţie realizată până acum de grupul suedez în România a fost achiziţia în vara lui 2015 a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 mil. euro. IKEA a realizat tranzacţia prin intermediul IRI Investment, societate care gestionează afacerile din domeniul forestier ale grupului. Pădurea, localizată în centrul şi nord-estul României, a fost cumpărată de la o firmă gestionată de universitatea americană Harvard.