Rata reglementată de rentabilitate înainte de impozitare este de 8,52% pentru distribuţia de energie electrică. Cei opt distribuitori de energie din România sunt Enel Muntenia Sud, Enel Dobrogea, Enel Banat, CEZ Oltenia, E.ON Moldova, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord şi Electrica Transilvania Sus.

Totodată, în urmă cu două săptămâni, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis ca operatorii de distribuţie şi furnizare reglementată a gazelor să aibă o rată de rentabilitate a capitalului de 8,43% în a treia perioadă de reglementare.

Potrivit unui ordin al preşedintelui instituţiei, peste această rată de rentabilitate se va acorda un stimulent de 1,4% pentru distribuitorii de gaze, în cazul în care aceştia realizează anumite investiţii.

În această categorie de investiţii intră: modernizarea conductelor, instalaţii de odorizare, laboratoare mobile pentru detectarea pierderilor de gaze, detectoare portabile, aparate pentru măsurare, instalaţii de protecţie, dispozitive portabile pentru citirea şi înregistrarea indexului aparatului de măsură, echipamente de citire şi transmitere la distanţă a datelor furnizate, contoare prevăzute cu dispozitive pentru stocarea informaţiei, staţii de reglare-măsurare şi modernizarea celor existente, dispozitive de blocare a scurgerilor de gaze.

La acestea se adaugă sisteme integrate de aplicaţii sau sisteme de supervizare hardware şi software, respectiv programe de urmărirea şi gestionarea cantităţilor de gaze naturale intrate şi ieşite din sistemul de distribuţie, programe pentru gestionarea sistemelor de distribuţie şi programe pentru colectarea, stocarea şi prelucrarea informaţiilor transmise de către echipamentele de măsură. (Sursa: Agerpres)