Uniunea Europeană şi Japonia se vor alătura demersului american în încercarea de a pune presiune pe China în vederea ridicării limitei de exporturi a anumitor minerale cunoscute drept pământuri rare, a declarat un oficial din administraţia americană.

China produce aproximativ 95% din pământurile rare, cele 17 metale indispensabile fabricării produselor de înaltă tehnologie – de la rachete şi arme, la televizoare cu ecran plat, smartphone-uri sau autovehicule electrice şi eoliene.

Statele Unite acuză China că păstrează mineralele valoroase pentru uz propriu, dar Beijingul susţine că restricţiile sunt motivate de problemele de mediu, relatează CNN, extragerea lor afectând extrem de grav mediul şi locuitorii.

China a fixat cota de exporturi pe anul 2012 la 30.000 de tone, la acelaşi nivel ca în 2011. Cu toate acestea, anul trecut exporturile de pământuri rare abia au atins jumătate din cifrele anunţate. În 2010, China a oprit temporar transporturile de pământuri rare către Japonia, măsură ce a determinat o explozie a preţurilor la minerale.