Au existat speranţe că problema se va soluţiona în cadrul recentului summit al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est, dar reuniunea părţilor implicate pare să fi avut exact efectul opus. Generalul-maior Luo Yuan a părăsit summitul, s-a întors în China şi a emis un avertisment pe care l-a publicat în ziarul Global Times. În aceasta, el avertizează Filipine că se confruntă cu "ultima şansă" pentru a ajunge la un acord cu privire la resursele din Marea Chinei de Sud şi Insulele Spratly.

"Cea mai mare eroare de calcul a filipinezilor este că au subestimat puterea şi voinţa Chinei de a-şiapăra integritatea teritorială", este mesajul generalului Luo. Cu toate acestea, atitudinea lui Luo nu reflectă neapărat poziţia guvernului. Chiar dacă Beijingul nu a cedat în privinţa pretenţiilor sale de suveranitate completă asupra teritoriilor, el continuă să caute rezolvarea problemei cu celelalte părţi implicate pe cale diplomatică.

Până în prezent, Filipine şi Vietnam au fost cei mai agresivi adversari în ceea ce priveşte pretenţiile chinezilor asupra resurselor din Marea Chinei de Sud  şi susţin că nave militare chinezeşti "au hărţuit navele lor prezente acolo pentru operaţiuni de explorare".

Depozitele petroliere din Marea Chinei de Sud sunt estimate la 213 miliarde de barili de petrol, ceea ce reprezintă în jur de 80% din rezervele Arabiei Saudite. Cu toate acestea, exploatările nu pot începe încă, din cauza disputelor teritoriale: China revendică "suveranitate indiscutabilă". Ţara susţine că deţine părţi importante din Marea Chinei de Sud, în timp ce Vietnam, Filipine, Taiwan, Malaezia şi Brunei revendică,la rândul lor, părţi din mare.