Dozele trimise României de Comisia Europeană sunt ca și terminate și singurul mod în care acest medicament poate fi achiziționat este prin intermediul Comisiei. O singură fiolă costă 440 de euro și tot tratamentul se ridică la suma de 2.600 de euro, scrie stirileprotv.ro.

La Timișoara, Spitalul de Boli Infecţioase a primit doar 30 de doze cu care pot fi tratați doar 6 pacienți în locul celor 300 pe care le-a solicitat.

„Avem mulţi pacienţi cu forme moderate şi această terapie ajută un anumit fenotip şi mai domoleşte din furtună de citokine cu care ne confruntăm şi care îi fac să ajungă în formele severe. Aceşti pacienţi au posibilitatea de recuperare mult mai rapidă şi să nu rămână cu sechele, comparativ dacă n-ar avea această terapie”, spune Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Acest medicament este folosit la pacienții care prezintă o formă medie a bolii, ceea ce permite ca starea lor să nu se înrăutățească. Medicii din Timișoara se descurcă cum pot până când vor primi noi doze.

„Din păcate cantitatea pe care am primit-o este o cantitate mică pentru că ţara noastră a primit ca donaţie o cantitate mică, urmând probabil să primească de la UE o cantitate mai mare, dar până atunci ne descurcăm cum putem”, adaugă și Virgil Musta, medic în cadrul aceluiași spital.

Rămași fără acest medicament, medicii sunt nevoiți să folosească alte antivirale, dar după cum spune medicul Virgil Musta, ar fi bine să aibă la dispoziție întregul tratament care există la nivel mondial.

„Ar fi bine dacă am avea toată paleta de terapie care există la nivel mondial. Tratamentul nu este numai antiviral, este o combinaţie între un tratament antiviral, patogenic, anticoagulant sau antiinflamator, şi cu medicaţie care stimulează puţin imunitatea”, mai spune medicul Virgil Musta.

Ministerul Sănătăţii nu poate achiziţiona pe cont propriu acest medicament. Pentru a-l putea obține trebuie făcute estimări de necesar şi cereri către Uniunea Europeană care negociază direct cu producătorul.