Dispare Banca Românească! Toţi clienţii acesteia vor deveni de acum clienți ai EximBank

EximBank a transmis că devine o bancă universală cu servicii complete, “asumându-şi misiunea de a susţine creşterea prosperităţii în România şi de a construi parteneriate durabile pentru bunăstarea socială şi performanţa economică a clienţilor săi, prin accelerarea intermedierii financiare”.

EximBank a plătit 60 de mil. de euro pentru Banca Românească, la un capital achiziţionat de aproximativ 130 mil. euro. Tranzacția totală a mai inclus rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Româneşti de către NBG, în valoare de 65 mil. euro, şi rambursarea, de către Banca Românească, a finanţării intragrup primite de la banca-mamă, în valoare de 90 mil. euro, plătite de Banca Românească din lichidităţile proprii.

Tranzacţia nu a implicat nicio finanţare de la bugetul de stat.

Banca rezultată odată cu preluarea Băncii Româneşti de către EximBank va avea active de 21,5 mld. lei ceea ce înseamnă locul 8 în sistemul bancar, şi capital de 1,6 mld. lei, transmite Mediafax, citând ZF.

Ce spune Traian Halalai, președintele executiv al EximBank

”După parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de legislaţia specifică şi regulamentele bancare, procesul de fuziune prin absorbţie între EximBank, în calitate de societate absorbantă, şi Banca Românească, în calitate de societate absorbită, a obţinut în această lună avizul prealabil al Băncii Naţionale a României, ceea ce a permis înregistrarea fuziunii la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

În aceste condiţii, din 31 decembrie 2022 – data efectivă a fuziunii conform proiectului de fuziune – cele două bănci vor funcţiona ca o singură entitate, sub denumirea de EximBank.

Este un moment de o importanţă majoră atât pentru EximBank – care devine o bancă universală românească de top adăugând în portofoliu produse pentru persoanele fizice, cât şi pentru sistemul bancar local – prin majorarea prezenţei capitalului românesc pe piaţa financiar-bancară, mai ales în contextul actual”, a declarat Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

Acesta spune că a crezut “de la bun început în potenţialul extraordinar al acestui proiect, iar finalizarea lui cu succes arată o dată în plus angajamentul ferm al băncii de a continua să susţină creşterea economiei româneşti prin suportul financiar pe care îl va acorda tuturor segmentelor de piaţă, fie că vorbim despre persoane fizice sau companii”.

EximBank este una dintre cele mai importante bănci românești

Pe 20 iunie 2019, EximBank şi National Bank of Greece (NBG) au semnat contractul de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni al Băncii Românesti. În luna decembrie a aceluiași an, tranzacţia a primit avizele de neobiecţiune din partea Consiliului Concurenţei şi a Băncii Naţionale a României, autorităţile de reglementare relevante pentru această tranzacţie.

După fuziune, EximBank va continua să acţioneze pe segmentul garanţiilor şi asigurărilor de stat, conform mandatului primit din partea statului român, independent de componentele specifice unei bănci universale.

Înființată în 1992, EximBank are ca acționar majoritar statul român, prin Ministerul Finanțelor. Aceasta a intrat în topul celor mai mari 10 bănci din România după active.