Daca anul trecut ati avut incasari de pana la 2,46 miliarde de lei, pregatiti-va sa nu mai achitati impozit pe profit. Nu inseamna ca scapati cu totul de taxe. Guvernul a decis sa renunte, in cazul microintreprinderilor, la impozitul de 25% aplicat la profit (diferenta dintre cheltuieli si venituri). Impune, in schimb, o taxa de 1,5% la venituri, care va fi virata trimestrial.
Microintreprinderile sunt definite ca fiind acele societati care, indiferent de obiectul de activitate, „au pana la noua salariati si au realizat venituri de pana la 100.000 euro la finele anului precedent”, transmite Directia de Presa a Guvernului. La cursul euro de 24.657 lei/cursul la sfarsitul anului trecut, rezulta ca vor intra in noul sistem de impozitare societatile care au avut anul trecut venituri mai mici de 2,46 miliarde lei. La plafonul maxim de 100.000 euro, impozitul inseamna, in lei, 37 milioane de lei. Noul sistem se adreseaza numai firmelor private. „Vor aplica noua taxa aproximativ 200.000 de firme”, precizeaza Gheorghe Oana, ministru secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.
Ordonanta intra in vigoare din prima zi a lunii urmatoare aparitiei in Monitorul Oficial, a mai stabilit Executivul. Prin urmare, impozitul pe profit ar trebui sa fie inlocuit cu noua taxa inca din septembrie. Totusi, pentru a nu aplica doua tipuri de impozit in interiorul aceluiasi trimestru (lunile iulie, august raman sub incidenta impozitului pe profit), Ministerul Finantelor incearca sa impinga introducerea noii taxe din octombrie.
Venituri impozabile nu inseamna neaparat totalul incasarilor. Ordonanta prevede facilitati in ceea ce priveste investitiile, dotarea cu case de marcat si angajarea de personal. Astfel, se scad din suma supusa impozitului investitiile in aparatura, calculatoare etc. (definite in lege ca active amortizabile, corporale si necorporale). In cazul achizitionarii caselor de marcat, intreaga valoare a acestora se scade din venitul impozabil la achizitionare. Impozitul se va reduce cu o cincime in cazul in care numarul angajatilor creste cu cel putin unu fata de anul fiscal precedent.
Ministrul secretar de stat Oana considera ca, in cazul contribuabililor corecti, noul sistem se traduce intr-o „relaxare fiscala de 40%, la o rata a rentabilitatii de 10%, dar „numai daca firmele sunt corecte”, ceea ce este o raritate, spune ministrul: „Eu nu am vazut, dupa revolutie, o firma care sa vrea sa se declare rentabila”.
„Daca fiscul nu va pune bete in roate in aplicare, se poate vorbi, intr-adevar, de o simplificare a sarcinii fiscale pentru acest tip de societati”, apreciaza Mihaela Mitroi, director Taxe la PricewaterhouseCoopers.
In mod normal, scaderea taxelor ar trebui sa se vada in pretul final. Totusi, cel putin la firmele care jonglau pana acum cu profitul zero, s-ar putea sa avem surpriza unor preturi mai mari.