Identitate digitală europeană. Statele membre vor oferi portofele digitale, recunoscute în întreaga Uniune, care leagă identitățile digitale naționale cu dovada permiselor de conducere, conturilor bancare, cardurilor de sănătate și alte documente, informează EuNews.

Identitatea digitală europeană va deveni în curând o realitate

La aproape trei ani de la propunerea Comisiei Europene, a fost adoptat Regulamentul privind identitatea digitală europeană, un portofel digital disponibil și recunoscut în toate statele membre, sigur, ușor de gestionat și sub controlul proprietarului datelor cu caracter personal.

Va fi valabil din 2026. „Adoptarea Regulamentului european privind identitatea digitală este o piatră de hotar în transformarea digitală a societății noastre”, a declarat secretar de stat belgian pentru digitalizare, însărcinat cu simplificarea administrativă, protecția vieții private și regia Administrația patrimoniului de stat.

Cetățenii vor putea să-și dovedească identitatea și să partajeze documente electronice din portofelele lor digitale

În temeiul noului regulament, statele membre le vor oferi cetățenilor și întreprinderilor portofele digitale care le vor putea conecta identitățile digitale naționale cu dovada altor atribute personale (de exemplu, permis de conducere, calificări, cont bancar). Cetățenii vor putea cu ușurință să își dovedească identitatea și să partajeze documente electronice din portofelele lor digitale, folosindu-și telefoanele mobile.

Noile portofele europene pentru identitatea digitală le vor permite tuturor cetățenilor să acceseze servicii online cu identificarea lor digitală națională, care va fi recunoscută în întreaga UE, fără a fi nevoiți să utilizeze metode de identificare private sau să transmită în mod inutil date cu caracter personal.

Controlul de care dispune utilizatorul garantează că vor fi partajate numai informațiile care trebuie partajate.

Până în 2026, toate cele 27 de țări trebuie să pună la dispoziție și să recunoască portofelul european de identitate digitală.

portofel digital
Portofel digital / SURSA FOTO: Dreamstime

Utilizarea portofelului digital va rămâne la alegerea liberă a cetățeanului

Cu toate acestea, utilizarea portofelului digital va rămâne la alegerea liberă a cetățeanului (cu „garanții suficiente” pentru a evita discriminarea celor care aleg să nu beneficieze de el).

În ceea ce privește emiterea, utilizarea și revocarea portofelelor digitale, acestea vor fi gratuite pentru toate persoanele, iar statele membre vor fi obligate să ofere mecanisme de validare (gratuite) doar pentru a verifica autenticitatea și valabilitatea portofelului și a identității.

Componentele software vor fi open source, deși statelor membre li se permite o marjă de manevră, astfel încât „componentele specifice, altele decât cele instalate pe dispozitivele utilizatorilor, să nu fie dezvăluite”.

Portofelul va conține un tablou de bord cu toate tranzacțiile accesibile deținătorului său, atât online, cât și offline, va oferi posibilitatea de a raporta eventuale încălcări ale protecției datelor și va permite interacțiunea dintre portofelele.

În plus, cetățenii vor putea să aibă acces la portofel prin intermediul sistemelor naționale existente privind eID și să beneficieze de semnături electronice gratuite pentru uz neprofesional.